Jeste li iznenađeni? Evo kakve nas cijene očekuju na Jadranu i Makarskoj rivijeri ovog ljeta

Tučepi nadomak Makarske, spadaju među poželjnija mjesta za odmor i boravak u Hrvatskoj, na Jadranskom moru.

Najviše turista na Makarsku rivijeru dolazi iz Slovačke, Poljske, Češke, Njemačke, Austrije, Slovenije kao i iz naše Bosne i Hercegovine.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba vikend je provela u ovom poznatom ljetovalištu i istražio kakve cijene mogu očekivati Bosanci tokom ljeta koje dolazi i turističke sezone u kojoj naši susjedi imaju velika očekivanja.

Kako saznajemo veliki broj hotela i privatnih apartmana već je počeo puniti smještajne kapacitete za juli i avgust.

“Maj nije toliko tražen, kao ni juni. Mjesta još ima. Kada su u pitanju cijene smještaja u privatnim apartmanima, one se trenutno kreću između 40 i 85 eura po danu, dok će u jeku sezone te cijene biti veće još za 10 do 15 eura”, javlja naš fotoreporter.

Smještajnu cijenu apartmana diktira uglavnom udaljenost od plaže, broj kreveta kao i sama opremljenost apartmana te popratni sadržaj koji se nudi.

Ukoliko planirate odsjesti u hotelu za jednu noć potrebno je da izdvojite od 75 do 120 eura ovisno o kategoriji hotela, za dvije osobe.

Cijene gastro punude

Što se tiče cijena gastro punude skoro da se nisu mijenjale u odnosu na prethodne godine.

Tako da jedna obična espresso kafa košta oko dvije KM (8 kuna) dok ćete za veliki macchiato izdvojiti pola marke više (10 kuna).

Jedna kugla sladoleda košta oko 2 KM, dok pizzu možete pojesti (još uvijek) za oko 40 kuna (10 KM). Ljubitelji piva za pola litra točenog platit će 19 kuna odnosno nešto više od 4 KM, dok su slične cijene Coca-Cole i ostalog gaziranog pića.

Mnogi restorani svakodnevno u svojim ponudama imaju i dnevne menije gdje nude predjelo, jelo, salatu i desert, a cijena takve ponude kreće se između 70 i 100 kuna (odnosno između 18 i 26 KM) ovisno od vrste jela.

Ukoliko opet želite samo obrok, u jednom od restorana koji smo posjetili panirani pileći file sa pomfritom košta 75 kuna (skoro 20 KM) za veliku, a 50 kuna (13 KM) za malu porciju.

Pileći file bez pomfrita iznosi 65 kuna (16 KM), Pileći ražnjići sa pomfritom koštaju 75 kuna (20 KM), dok su teleći ražnjići s pomfritom 90 kuna (23 KM).

Najskuplji je teleći odrezak sa pomfirtom i on iznosi 100 kuna (26 KM). Dakle, za četveročlanu porodicu bez pića i salate obrok košta 100 maraka ili 400 kuna.

“Ovu su sve stare cijene. Uskoro cijene idu prema gore, već od šestog mjeseca. Kafa je trenutno osam kuna, u junu će biti već 10 kuna”, kaže nam jedan od vlasnika kafića na samoj obali.

On nam se povjerio da traži radnike. Konobari traže plate od 1.000 eura, tri obroka i da ima plaćeno spavanje.

“Iskren da budem, toliko ne mogu platiti. Ranije sam 20 litara ulja plaćao 130 kuna, a sada je cijena 400 kuna. Iskreno, ništa se ne isplati praviti sa uljem”, dodao je vlasnik drugog restorana.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.