Kantonalni sud Zenica uvažio zahtjev Tužilaštva ZDK: Fuadu Kasumoviću određen jednomjesečni pritvor

Kantonalni sud Zenica prihvatio je zahtjev Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona te izdao rješenje za određivanje jednomjesečnog pritvora za zeničkog gradonačelnika Fuada Kasumovića i Vahdeta Drinu, dok su tri osobe puštene da se brane sa slobode te su im određene mjere zabrane.

Kasumović i Drino, koji je bio predsjednik Nadzornog odbora JKP “Zenicatrans-prevoz putnika”, uhapšeni su 1. decembra u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kodnog imena “Zenicatrans”.

Po nalogu Kantonalnog tužilaštva ZDK i Kantonalnog suda Zenica, a zbog sumnje da su počinili organizirani kriminal na štetu tog gradskog preduzeća, nad kojim je otvoren stečajni postupak, uhapšeno je više osoba.

Tužilaštvo ZDK je zahtjev za jednomjesečni pritvor tražilo i za zaposlenicu Gradske uprave Zenica Almiru Baručija-Kapidžić (bivša predsjednica Skupštine “Zenicatransa”), Zlatka Osmanovića (bivši gradski pravobranilac) i internog revizora Grada Zenica Asmira Mašića, ali sud nije prihvatio te zahtjeve.

Oni će se braniti sa slobode, ali su im određene mjere zabrane. Uprkos najavi od četvrtka, Tužilaštvo ZDK, nakon ispitivanja, odustalo je od traženja pritvora za Besima Husakovića, bivšeg direktora tog preduzeća.

Njemu su, također, kao i za još četiri osobe, koje su puštene nakon ispitivanja u prostorijama SIPA-e, dva člana Nadzornog odbora “Zenicatransa” i dva zaposlenika iz Zemljišno-knjižnog ureda Općinskog suda Zenica, predložene mjere zabrane.

Uhapšenim se stavlja na teret da su, od početka 2017. do 1. decembra 2020. godine, kako bi umanjili imovinu društva JKP “Zenicatrans – prevoz putnika” Zenica”, Autobusku stanicu Zenica, a “na osnovu nepostojećeg duga prema Gradu Zenica”, prenijeli u vlasništvo Grada.

Grupa je te aktivnosti, smatra Tužilaštvo ZDK, poduzimala “s ciljem prouzrokovanja stečaja nad društvom” te s ciljem oštećenja povjerilaca i onemogućavanja Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine, kao i najvećeg povjerioca, da naplati svoja potraživanja prema poreznom obvezniku.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.