Kosovski premijer Albin Kurti nedvosmisleno poručio: “RS u Bosni i Hercegovini je još uvijek kontrolisana od Moskve, ali i od Beograda”

Kosovski premijer Albin Kurti u razgovoru koji je povodom njegove posjete SAD-u organizovalo Atlansko vijeće kazao je kako se pribojava da bi se moglo desiti preljevanje destabilizirajuće situacije na prostor Zapadnog Balkana u svjetlu dešavanja u Ukrajini.

Posebno je ovdje napomenuo Srbiju i bh. entitet Republika Srpska kao zabrinjavajuće elemente.

“U ovom trentku imamo Srbiju koja je ruski proksi u regionu, u Beogradu se odražavaju proruski protesti kojima prisustvuju i neki ministri u Vladi i članovi SPS partije koja je u vlasti.

Republika Srpska u Bosni i Hercegovini je još uvijek kontrolisana od Moskve, ali i od Beograda”, kazao je premijer Kurti.

Kurti je na pitanje novinara N1 pojasnio kako trenutno vidi situaciju u Bosni i Hercegovini i kao gleda na djelovanje Republike Srpske unutar Bosne i Hercegovine.

“Ne mislim da imamo samo jedan Kalinjingrad između Poljske i baltičkih zemalja. Imamo još jedan na Balkanu i to u Republici Srpskoj.

Republika Srpska je kreatura genocida, ne samo u Srebrenici. Dakle, izvršili su genocid nad Bošnjacima, a onda su stvorili svoju republiku.

A sada zloupotrebljavaju mirovni sporazum, poput Dejtonskog sporazuma, kako bi Bosnu i Hercegovinu učinili nefunkcionalnom.

Kremlj juri za propalim državama. I zato je važno ojačati Sarajevo. I smatram da Republika Srpska ne treba da bude nezavisna od Bosne i Hercegovine. Trebalo bi da bude nezavisna od Beograda i Moskve.

Tako da smo zabrinuti pošto postoji autokratija u Republici Srpskoj i lider, ima direktne veze sa Moskvom. U stvari, to uopšte ne ide kroz Beograd.

Dakle, mi pažljivo pratimo razvoj događaja, ali vjerujem da bi i EU, NATO i SAD trebale posvetiti više pažnje Bosni i Hercegovini kao što bi trebalo i Kosovu”, kazao je Kurti.

On je također kazao kako očekuje u narednom periodu da se nastave pritisci na Kosovo, ali i na region, ali istovremeno da se nada da će SAD i NATO nastaviti sa odbranom Kosova, ali i drugih područja na prostoru regiona. Kurti je još jednom potvrdio da je njegova zemlja zatražila članstvo u Vijeću Evrope, ali i da želi nastaviti svoj put prema NATO savezu.

“Jako je dobro što je Ruska Federacija izbačena iz Vijeća Evrope, zapravo, suspendovano je članstvo. I mislim da ne bi bilo boljeg primjera za vrijeme u kome živimo nego da se Ruska Federacija zamijeni Kosovom.

Ako ste zaista na strani mira i demokratije, ovo je prava stvar.

Izbacite Rusku Federaciju i zamijenite je Republikom Kosovo. Nadam se najboljem za 20. maj, prijavili smo se, obavezno se prijaviti.

To je veoma važna organizacija i mi bismo trebali biti dio nje. Međutim, na tamošnjim je zemljama da odluče. Nadam se da će njihovo srce biti na pravoj strani i da će imati dovoljno dubine da procijene važnost članstva Kosova u Vijeću Evrope.

Kosovo je u srcu Balkana.

I dokazujemo da smo, na primjer, uprkos stavu EU prema Kosovu, odugovlačili su sa liberalizacijom viznog režima, uprkos tome što smo ispunili svih 95 kriterijuma, što je dva i po puta više nego što su morale da ispune druge susjedne zemlje.

Uvijek smo čuvali izdržljivost, strpljenje i dobru volju prema EU, a sada je vrijeme da se to nagradi”, istakao je Kurti.

Kosovski premijer je također kazao kako ne želi više razgovarati o promjeni teritorija sa Srbijom te je dodao da sa nekoliko zemalja u regionu ima veoma dobre odnose, ali da sa Srbijom ima nenormalne odnose koji će se morati normalizovati u budućnosti.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.