Kancelar Olaf Scholz nakon sastanka sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem “popečatio”: Želimo oživjeti Berlinski proces!

Olaf Scholz započeo je svoju turneju po Zapadnom Balkanu posjetom Prištini i sastankom sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem, gdje je jedna od tema razgovora bilo rješavanje dijaloga Kosova i Srbije te oživljavanje Berlinskog procesa.

Kurti je izjavio danas da je zatražio podršku njemačkog kancelara za integraciju zemlje u Evropsku uniju (EU), najavljujući da će na kraju ovog roka biti podnijet zahtev za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU do kraja ove godine.

“Nastavit ćemo sa našom težnjom ka članstvu EU, kako bismo do kraja ove godine podnijeli zahtjev za status kandidata“, rekao je Kurti na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Scholzom, prenosi RTK.

Kurti je zahvalio Scholzu na kontinuiranoj podršci Nemačke, dodajući da će Kosovo i dalje biti lojalan savjeznik zemlje.

Scholz je na današnjoj konferenciji izjavio da Kosovo može da napredovati ka članstvu u Evropskoj uniji rešavanjem dijaloga sa Srbijom.

“Za Kosovo je važno da napreduje u dijalogu uz posredovanje EU. Kosovo i Srbija treba da postignu politička rješenja kroz sveobuhvatan sporazum. Dijalog je put koji otvara Kosovo za evropsku perspektivu”, istakao je Scholz.

Politički dogovor između dvije zemlje je važan uslov za perspektivu mladih ljudi na Kosovu. Prema Scholzoim riječima, sporazum bi trebao rješiti pitanje Kosova, jer je nezamislivo da dvije zemlje koje se ne priznaju postanu deo EU.

“Obje strane se moraju približiti jedna drugoj”, naglašava.

Njemački kancelar je također najavio da treba odobriti liberalizaciju viznog režima za građane Kosova i dodao da je tome posvećen.

Scholz je naveo da je Kosovo pouzdan partner i da se to dokazalo kroz stav prema ruskoj agresiji na Ukrajinu, a posjeta Kosovu, kojom je započela turneja po Zapadnom Balkanu, pokazuje bliske bilateralne odnose.

On je ujedno dodao da želi da oživi Berlinski proces, te je pozvao premijera Kurtija na konferenciju u Berlinu na jesen.

“Razgovarali smo o Berlinskom procesu, želim ga oživjeti zajedno sa našim partnerima ove godine i ove jeseni će biti konferencija u Berlinu”, rekao je Scholz.

Njemački kancelar je, između ostalog, rekao da izaslanik EU za dijalog Kosovo-Srbija Miroslav Lajčak ima punu podršku Njemačke.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.