Kurti: “Nastavićemo sa našom težnjom za status kandidata za EU, uvjerio sam kancelara Scholza da Kosovo jeste i da će ostati pouzdan partner Njemačke”

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je tražio podršku njemačkog kancelara Olafa Scholza za integraciju zemlje u Evropsku uniju (EU), najavljujući da će krajem ove godine biti podnijeta aplikacija za status kandidata za članstvo u EU.

„U skladu sa obećanjima i evropskom perspektivom, radimo na ispunjavanju reformi za članstvo u EU. Nastavićemo sa našom težnjom za status kandidata za EU, kako bismo podnijeli zahtjev za status kandidata do kraja ove godine”, rekao je Kurti na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Scholzem u Prištini“, prenosi RTK.

Kurti je zahvalio kancelaru Scholzu na kontinuiranoj podršci Njemačke, dodajući da će Kosovo i dalje biti lojalan saveznik te zemlje.

“Njemačka je odigrala izuzetnu ulogu u obnovi Kosova. Uvjerio sam Scholza da Kosovo jeste i da će ostati pouzdan partner Njemačke”, dodao je Kurti.

Podsjetimo, Olaf Scholz će tokom dvodnevne turneje po Zapadnom Balkanu posjetiti i Beograd, a potom Sjevernu Makedoniju, Grčku i Bugarsku, ali Bosnu i Hercegovinu je zaobišao.

Podsjećamo, šef kabineta predsednice Kosova Bljerim Velja je, reagujući na najavu potpisivanja trogodišnjeg sporazuma Srbije sa Rusijom o isporuci plina, zapitao Evropsku uniju “dokle će tolerisati takvo ponašanje Srbije”.

“Predsjednik Rusije Vladimir Putin i srbijanski predsjenik Aleksandar Vučić su se u telefonskom razgovoru dogovorili da će Rusija nastaviti da snabdijeva Srbiju prirodnim plinom i da će dvije zemlje ojačati svoje partnerstvo. Srbija, zemlja kandidat za članstvo u EU, produbljuje saradnju sa Rusijom umjesto da se uskladi sa sankcijama EU. Dokle će to EU tolerisati?“, napisao je Velja na Twitteru.

Vučić je tokom telefonskog razgovora sa Putinom, kako je objavljeno, najavio da će Srbija i Rusija potpisati trogodišnji ugovor o isporuci ruskog plina.

Cijena plina koji će Srbija kupovati od ruskog Gasproma trenutno je tri puta niža od cijene po kojoj je kupuju druge evropske zemlje, dok će zimi ta cijena biti deset do 12 puta niža.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.