Zastupnik u njemačkom Bundestagu Adis Ahmetović: Svojom izjavom kancelar Scholz je započeo novu eru!

Zastupnik u njemačkom Bundestagu Adis Ahmetović oglasio se povodom izjave kancelara Olafa Scholza u vezi s ruskom invazijom na Ukrajinu.

Ahmetovićevu izjavu prenosimo u cijelosti:

“Svojom današnjom izjavom kancelar Scholz je započeo novu eru. U Scholzovoj izjavi se nazire preokret u njemačkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici prema ruskom imperijalizmu i ona predstavlja neophodan i ispravan korak.

Takvo kršenje međunarodnog prava i nepoštivanje bilo kojeg međunarodnog ugovora i sporazuma predstavlja prekretnicu u Evropskoj historiji i zahtijeva čvrstu i odlučnu reakciju i sankcije od nas i naših međunarodnih partnera. Izričito podržavam isključenje Rusije iz SWIFT-a i njemačku isporuku oružja Ukrajini.

Planirano povećanje našeg budžeta za odbranu i masovno proširenje oružanih snaga sa posebnim fondom od 100 milijardi eura predstavlja još jedan kamen temeljac naše vlastite sigurnosti i zaštite Evrope i ljudskih života.

Pored preorijentacije u oblasti sigurnosti, u oblasti odbrambene politike su također neophodni hitni dalji politički koraci, posebno oni u vezi sa pregovorima sa zemljama zapadnog Balkana o pristupanju EU.

Putin podstiče tinjajuće sukobe na Kosovu, u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i koristi ih kao način za destabilizaciju regiona i stvaranje još jednog izvora sukoba na evropskom tlu.

Region zapadnog Balkana može kulturno, historijski i ekonomski doprinijeti zajedničkoj evropskoj budućnosti i dalje ojačati EU. Stoga bi pregovori o pristupanju EU trebali biti intenzivno nastavljen i treba se stvoriti pouzdana perspektiva pristupanja EU za države zapadnog Balkana.

Za početak bi trebali da radimo sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom”, naveo je Ahmetović u svojoj izjavi.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.