Milanović o padu neidentifikovane bespilotne letjelice u Zagrebu: “Ovakve se stvari u sukobima te vrste mogu dogoditi…”

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović obratio se javnosti povodom posljednjeg incidenta u Zagrebu gdje se tokom noći srušila za sada neidentifikovana bespilotna letjelica.

Milanović je naglasio kako se već znaju podaci o tome odakle je letjelica došla, te da je u hrvatski zračni prostor ušla iz Mađarske.

“Nikakvu dojavu o tome nismo dobili. Objekt je letio iznad Mađarske preko 40 minuta, u hrvatskom prostoru je proveo manje od sedam i onda se srušio na širem području Jaruna. Riječ je o ozbiljnom incidentu i tretiramo ga tako”, rekao je Milanović.

Također, naglasio je kako je istraga u toku, ali da je uvjeren kako je letjelica zapravo zalutala u hrvatski zračni prostor.

“Građane pozivamo da budu mirni, jer ovakve se stvari u sukobima ovakve vrste mogu dogoditi. Radi se o incidentu. Određene stvari je potrebno utvrditi kako je do toga došlo. Ta letjelica je veličine aviona.

Gledamo što se događa u Ukrajini, ali o ovom događaju, kad je u šire središte grada veličine gotovo milion ljudi pala letjelica teška šest tona, nisam vidio da je izvijestio bilo ko na CNN-u, BBC-ju i Al Jazeeri… Kao da je pala kiša, a ne, srećom, nenaoružana bomba”, poručio je predsjednik Hrvatske.

Iako su radari detektovali letjelicu, Milanović ističe kako je ona bila prekratko u hrvatskom zračnom prostoru da bi se reagovalo.

“Radari su detektirali, ali bila je jako kratko u prostoru, nije ovo trenutak za prozivke bilo koga. Nazvao sam premijera da porazgovaramo o ovome, a činjenice će se utvrđivati.

Zanima me kako je moguće da nesofisticirana letjelica provede sat vremena na nebu članica NATO-a, a da to niko ne vidi. Letjela je brzinom komercijalnog putničkog aviona i srušila se u Zagrebu kad joj je nestalo goriva. Iz regije nije, ne brinite”, naglašava Milanović.

Uprkos činjenici da je letjelica u Hrvatsku došla iz Mađarske, Milanović ističe kako je ovo problem i glavnog štaba NATO-a.

“To nije stvar samo Mađarske, već i zapovjedništva NATO-a koje je trebalo reagirati, ali nije se dogodilo ništa. Protuzračna odbrana u cijeloj istočnoj Evropi je u skromnom stanju, i tu ovisimo i zapadnim saveznicima.

Ovo je nepredviđena situacija da moramo ovisiti i o partnerima, susjedima, članicama NATO-a kod kojih se dogodila organizacijska i proceduralna situacija zbog koje je ovo prošlo potpuno nezapaženo. Uz današnju tehniku – čudno”, mišljenja je Milanović.

Na kraju, Milanović je naglasio kako se ne namjerava obraćati ambasadorima ili zvaničnicima Rusije ili Ukrajine kada se utvrdi pod čijom je kontrolom letjelica zapravo bila.

“Tamo je rat i stvari nisu u kontroli. Mi tu ne možemo ništa nažalost”, zaključio je Milanović.

Podsjećamo, u uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost održan je sastanak nadležnih tijela sigurnosno-odbrambenog sistema Hrvatske nakon što je sinoć u Zagreb pala neidentificirana letjelica.

Na sastanku su sudjelovali potpredsjednik Vlade RH nadležan za nacionalnu sigurnost i ministar hrvatskih branitelja Medved, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutrašnjih poslova Božinović, ministar odbrane Banožić, direktor Sigurnosno-obavještajne agencije Markić, direktor Vojne sigurnosno-obavještajne agencije generalmajor Kinder i šef kabineta Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Franjić.

“Sve nadležne službe uključene su odmah po uočenju pada bespilotne letjelice vojnog tipa koja je, prema dosad prikupljenim podacima, u hrvatski zračni prostor ušla iz smjera istoka prema zapadu, odnosno iz zračnog prostora Mađarske, brzinom od 700km/h na visini od 1.300 m”, kaže se u saopćenju.

U toku je kriminalističko istraživanje u saradnji kriminalističke policije i vojne policije.

“U koordinaciji sigurnosno-odbrambenog sistema poduzimaju se i druge mjere, uključujući i međunarodnu saradnju, posebno s NATO savezom, kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja”, objavili su.

Situaciju u vezi s padom letjelice komentirao je i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

“Prema onome što sada imamo kao informaciju, riječ je o letjelici ruske proizvodnje, ne zna se je li bila u posjedu ruske ili ukrajinske vojske.

Zna se da je došla u Hrvatsku iz smjera Mađarske, a u Mađarsku iz smjera Rumunije.

Znamo da je letjela nekoliko minuta iznad Hrvatske i srušila se u Zagrebu. Dobro je što nema povrijeđenih i pala je na dio koji nije ni kuća ni zgrada. Nadležne službe obavljaju uviđaje”, rekao je Plenković, dodavši da je kontaktirana i ukrajinska strana da vide imaju li oni informacije o tome kako je ta letjelica došla čak do Zagreba.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.