Miro Lazović žestoko o izjavi Gabriela Esobara: “Korist od njegove izjave imaju samo pristalice ruske politike Milorad Dodik i Dragan Čović”

Miro Lazović, ratni predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine, oglasio se na svom Facebook profilu povodom izjava specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabriela Escobara.

On kaže da Escobarova izjava doprinosi nastavku agonije bh. društva i države.

– Izjava Gabrijela Escobara da se o građanskoj BiH može razgovarati tek kad ona uđe u EU nije ništa drugo do direktna podrška protivnicima BiH. Njegova izjava doprinosi nastavku agonije bh. društva i države. Etnički nacionalizam može i dalje jačati. Etničke podjele mogu se i dalje nastaviti, rekao je Lazović.

Lazović smatra da korist od ovakvih izjava imaju samo pristalice ruske politike, u prvom redu Lazović je tu označio lidera SNSD-a Milorada Dodika i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića.

– Korist od Escobarove izjave imaju samo pristalice ruske politike Milorad Dodik i Dragan Čović. Oni su dobili jasan signal da nesmetano nastave blokirati reformske aktivnosti na putu BiH ka EU i NATO. Što duže to budu radili BiH će biti sve manje. A to im i jeste cilj, kazao je on.

Ističe da Escobar za ovakve izjave sasvim sigurno neće dobiti aplauz od bh. građana. Aplauze može dobiti jedino, prema Lazovićevom mišljenju, od lidera etničkih politika.

– Umjesto da Gabrijel Escobar svojim izjavama i konkretnim radnjama ispravlja nepravde i anomalije u Dejtonskom mirovnom sporazumu on ubacuje čelične armature u postojeće etničke podjele.

Aplauz za ovakve izjave sigurno neće dobiti od građana BiH. Aplauz može dobiti samo od lidera etničkih politika koje bi da bh. društvo zarobe u etničke kaveze u kojima bi definitivno bila sahranjena ljudska prava i slobode, poručuje Lazović.

U zaključku svoje objave, Lazović kaže kako bh. građani trebaju biti pošteđeni ovakvih izjava Gabriela Escobara.

– Multietničke građanske stranke bi tada izgubile smisao postojanja. Ne vjerujem da je to i stvarna namjera američke administracije. Ako nije onda građani BiH zaslužuju da budu pošteđeni ovakvih izjava koje nam šalje Gabrijel Escobar, zaključio je on.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.