Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić imao udes: Oglasio se nakon nesreće

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić imao je saobraćajnu nesreću, potvrdio je za portal “Avaza”. I on i vozač drugog automobila prošli su bez povreda.

– Dobro sam, nasreću. Moglo je to biti zaista katastrofa. Taj u vozilu iz suprotnog pravca je prešao skroz u moju traku – kazao je Grujičić za portal “Avaza”.

Objasnio je da je u vozilu iz suprotnog pravca bio pas koji se zamotao vozaču oko nogu, te mu tako poremetio koncentraciju.

– U momentu je primijetio da udara u mene, tako da smo se na kraju samo okrznuli i odvalili retrovizore jedan drugom. Nasreću nije bio niko povrijeđen – dodao je Grujičić.

Istakao je da su iz policije uzimali alkotest koji je pokazao da ni on, a ni vozač drugog automobila nisu bili pod uticajem alkohola.

Podsjećamo, nakon što je Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) uputio zahtjev Christianu Schmidtu, visokom predstavniku u BiH, za smjenu načelnika Srebrenice Mladena Grujičića jer je ugošćavao ratnog zločinca, a u skladu s dopunama Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko), u kojima je zabranjeno negiranje genocida, slavljenje ratnih zločina i zločinaca IGK je dobio odgovor iz OHR-a.

U pismo upučenom visokom predstavniku u BiH između ostalog piše:

– Pripadnik jedinice Škorpioni Saša Cvjetan, osuđivan za ratne zločine na Kosovu, bio je ‘VIP’ gost na obilježavanju Dana Općine Srebrenica. Sjedio je u prvom redu, kada je 11. marta ove godine u velikoj sali Doma kulture u Srebrenici, svečano obilježen Dan Općine u kojoj je započeo genocid nad Bošnjacima.

Škorpioni su u julu 1995. godine bili jedna od jedinica čiji su pripadnici pred kamerama ubijali zarobljene Srebreničane. Saša Cvjetan 16 godina proveo u zatvorima u Srbiji, prije nego što je 22. marta 2018. godine pušten na uvjetnu slobodu. Onaj ko negira međunarodno pravo i pravdu, onaj ko negira presuđeni genocid, ko slavi ratne zločince smatrajući ih herojima, ona ko ravnopravno ne tretira sve građane ne može biti načelnik Srebrenice, grada simbola najvišeg zločina poslije Drugog svjetskog rata u Evropi, genocida u Srebrenici -napisali su iz IGK Schmidtu.

Međusobno poštovanje i pomirenje

U odgovoru Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita poslanog Emiru Ramiću, direktoru IGK piše:

– Poštovani gospodine Ramiću. Zahvaljujem na Vašem pismu od 29. marta 2022. godine u kojem se pozivate na incident koji se dogodio na obilježavanju Dana općine Srebrenica 11. marta 2022. godine. Želim biti jasan da osuđenim ratnim zločincima ne smije biti mjesta u ovakvim događajima sve dok se nisu obavezali na pomirenje.

Čvrsto sam uvjerenje da se bolja, sigurnija i prosperitetnija budućnost za građane BiH može graditi samo uz međusobno poštovanje i pomirenje. U svom svojstvu visokog predstavnika, radit ću na tome. Slične situacije u budućnosti treba izbjegavati – navedeno je tada iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.