Nema se više šta čekati, Demokratska fronta pozvala visokog predstavnika Christiana Schmidta da se hitno vrati iz Njemačke u Bosnu i Hercegovinu: “Morate pojasniti građanima!”

Demokratska fronta je danas održala pres konferenciju u Sarajevu povodom mogućnosti nametanja izmjena u Izbornom zakonu BiH od strane visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Kako su zaključili na današnjoj pres konferenciji, Demokratska fronta se oštro protivi najavljenoj mogućnosti nametanja diskriminatorskog prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH, a koje se odnose na limitiranje zastupljenosti predstavnika naroda u Domu naroda Federacije BiH, koje se vezuju za procentualnu zastupljenost u kantonima po popisu iz 2013. godine – prenosi Klix.

“Protivimo se uvođenju demokratije za rezervat.

Brojnost nekog naroda na određenom prostoru ne može odlučivati o njegovoj zastupljenosti u vlasti. To odlučuju birači. Ovaj kriterij se primjenjuje i u državi iz koje dolazi visoki predstavnik gospodin Schmidt”, kažu iz DF-a.

Demokratska fronta će se, kako su naveli, za građansku državu Bosnu i Hercegovinu i demokratske vrijednosti boriti i pred sudovima i u institucijama, a ako treba i na ulicama.

Demokratska fronta poziva OHR da poštuje svoje obaveze pravne naravi, a gospodina Schmidta da bude visoki predstavnik za BiH, a ne visoki predstavnik protiv BiH.

“DF se zalaže za poštivanje svih odluka Suda iz Strazbura, ali upozoravamo da odluke koje idu izvan toga nećemo mirno posmatrati niti dozvoliti disoluciju BiH i ponižavanje građana koji se prije svega osjećaju Bosancima i Hercegovcima”, navode.

Demokrastka fronta smatra da se samo jedinstvenim nastupom svih probosanskih stranaka može suprotstaviti nametanju rješenja koja vode u definitivnu entičku podjelu države.

“Pozivamo sve probosanske stranke da do okončanja ovoga pitanja i nametanja rješenja koja nas vode u podjelu države, obustave međusobne rasprave i da se svi zajedno fokusiramo na odbranu države.

Demokratska fronta poziva visokog predstavnika gospodina Schmidta da se hitno vrati iz Njemačke u Bosnu i Hercegovinu i pojasni građanima pod čijim utjecajem planira da nametne izmjene Izbornog zakona koje nisu ništa drugo nego spisak želja HDZ-a BiH i zvaničnog Zagreba”, zaključuju iz DF-a.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.