NJEMAČKA MINISTRICA SE NIJE LIBILA OGLASITI Annalena Baerbock poslala otvorenu poruku Rusiji: Mi stojimo iza OHR-a i Christiana Schmidta

Nakon sastanka ministrice vanjskih poslova Njemačke Analene Baerbock i visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta prisutnima se obratila njemačka šefica diplomatije.

U svom obraćanju njemačka šefica diplomatije rekla je da daje punu podršku Uredu visokog predstavnika u BiH.
“Želim da kažem da ova institucija ima obavezu da se zalaže za mir.

Ruska vlada je dovela u pitanje ovu instituciju. Međutim, svojim prisustvom želimo da pokažemo da stojimo iza ove institucije i visokog predstavnika Christiana Schmidta”, kazala je Baerbock.

Dodala je da je visoki predstavnik još uvijek potreban Bosni i Hercegovini.

“Nije ova funkcija svrha sama sebi, ali posao još nije gotov. Ova regija je regija koju želimo vidjeti u Evropi”, dodala je Baerbock.

Na kraju je ponoviila ranije izrečene stavove da se izbori u BiH trebaju održati u dogovorenom roku.

“Gospodin Schmidt i međunarodna zajednica smatraju da se ovdje trebaju održati fer i pošteni izbori. Podržat ćemo izbore i njihovo održavanje, a vi, gospodine Schmidt, imate podršku od njemačke vlade”, zaključila je njemačka ministrica.

Podsjećamo, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović obratio se nakon sastanka sa njemačkom ministricom vanjskih poslova Analenom Baerbock.

Džaferović je rekao da je ovo bio jedan veoma važan sastanak.

“Njemačka je veliki prijatelj BiH. Moj dojam nakon ovog sastanka je da možemo očekivati jedan snažniji angažman Njemačke i to ne samo u BiH nego u čitavom regionu, da bismo preboljeli postojeću krizu i nastavili svojim EU i NATO putem”, kazao je Džaferović.

Dodao je da je angažman potreban i da je u interesu svih da se iziđe iz trenutne političke krize u kojoj se BiH nalazi.

“Jedan od izlaza iz ove situacije je da se moraju odblokirati institucije BiH. Mi moramo poštovati Dejtonski sporazum sa svim onim što on znači. Ja mislim da je to najbolje za sve nas. Idemo dalje prema EU i NATO integracijama”, dodao je Džaferović

Naglasio je i da je jedan od zaključaka sastanka taj da se “mora prestati sa prijetnjama teritorijalnom integritetu BiH”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.