Ocu otete i ubijene djevojčice Vanje određen pritvor, raspisana međunarodna potjernica za osumnjičenim za ubistvo u Skoplju

Krivični sud Sjeverne Makedonije odredio je zadržavanje do 48 sati ocu ubijene 14-godišnje devojčice Vanje Gorčevske, ”kako ne bi pobjegao ili ometao istragu”, prenio je skopski portal Plusinfo. Aleksandar Gorčevski priveden je u ponedjeljak uvečer u Krivični sud, nakon što je ranije tokom dana saslušan u Tužilaštvu i gdje je, kako su prenijeli skopski mediji, negirao krivicu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u međuvremenu Sjeverne Makedonije raspisalo je potjernicu za prvoosumnjičenim.

Tužilaštvo je ranije saopštilo da je otac otmičarima dao informacije o djevojčici, odnosno kada će biti sama.

“Otmicu 14-godišnje Vanje Gorčevske organizovao je njen otac”, rekao je na konferenciji za medije makedonski ministar unutarnjih poslova Oliver Spasovski.

“Ministarstvo unutarnjih poslova je u koordinaciji i pod rukovodstvom javnog tužiteljstva tijekom protekle noći rasvijetlilo slučaj, dokazi su osigurani…

Poduzete mjere su nas dovele do izvršitelja ovog gnjusnog djela.

Petoro osoba je osumnjičeno, trojici je određen pritvor, jedna je van zemlje, a otac maloljetnice je priveden i saslušan“, rekao je Spasovski.

“Motiv je koristoljublje, gdje je jedna osoba u dogovoru i sa znanjem člana obitelji, organizirala izvršenje djela kako bi se iznudio novac od majke, i kako bi svi imali koristi od toga”, dodao je.

“Starija osoba iz Velesa nema nikakve veze s maloljetnicom, ali mu je zbog povezanosti s jednim od osumnjičenih oduzeto vozilo, pa je maloljetnica odvedena s ulaza u rezidenciju nakon što je otac prethodno podijelio informacije o vremenu kada je bila sama kod kuće“, objasnio je.

“Glavni organizator i izvršitelj koji je 27.11.2023. godine negdje oko 11 sati ubio maloljetnicu iz pištolja u strahu od dokaza do kojih bi Ministarstvo unutarnjih poslova moglo doći, počinio je ovaj zločin.

Učinit ću sve da ovo čudovište dovedem pravdi čim kroči na naše tlo”, poručio je.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije raspisalo je potjernicu za prvoosumnjičenim za organizovano ubistvo Vanje Gorčevske i Pančea Žežovskog.

VEZANI TEKST: (VIDEO) Otac ubijene djevojčice Vanje doveden u sud: Sa kesom i lisicama na rukama, izbezumljenog pogleda uveden u zgradu

Ljupče Palesvki Palčo se sumnjiči da je upucao Vanju i Pančea, a za njim se traga zbog krivičnih djela otmice i ubistva.

“Ljupčo Palevski rođen 12.12.1964. godine u Skoplju traži se međunarodnom potjernicom za istragu krivičnih djela otmica i ubistvo po naredbi KSV KO br. 3047/23 Osnovnog javnog tužilaštva Skoplje”, navodi se na zvaničnom sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.