Odlučna reakcija predsjednice Kosova Vjose Osmani: Nepoželjnim na Kosovu proglasila dvojicu ruskih zvaničnika

Vijesti

Predsjednica Vjosa Osmani proglasila je ‘personama non grata’ dvojicu zvaničnika Ureda za vezu Ruske Federacije u Prištini, zbog ‘narušavanja nacionalne sigurnosti i ustavnog poretka Kosova’.

Osmani je saopštila je kako su dvojica zvaničnika Ureda za vezu Ruske Federacije u Prištini proglašena personama non grata, zbog “njihove štetne aktivnosti, koje su narušile nacionalnu sigurnost i ustavni poredak Kosova“.

Na Facebooku je napisala kako je to bio njen zahtjev ministrici vanjskih poslova Kosova Doniki Gervalli, koja je donijela odluku o proglašenju dvojice zvaničnika za nepoželjne osobe.

“Institucije Republike Kosovo odlučne su u borbi protiv malignog utjecaja Ruske Federacije i njihovih satelita u regiji, koji rade na uništavanju naših dostignuća i dostignuća Sjedinjenih Američkih Država, NATO-a i Evropske unije.

Iz tog razloga ćemo i dalje blisko sarađivati s našim američkim i evropskim saveznicima kako bi spriječili da Kosovo i naša regija bude plijen destabilizujućih ambicija Ruske Federacije“, napisala je ona.

Leave your vote