Ogromna bruka i sramota se dogodila u Bosni i Hercegovini: Bagerima uništeno arheološko nalazište srednjovjekovne crkve i nekropole sa stećcima

Kod Stoca je bagerima brutalno uništeno arheološko nalazište srednjovjekovne crkve i nekropole sa stećcima na lokalitetu Crkvina u Trijebnju, što se smatra neviđenim kulturocidima na jugu naše zemlje, zbog čega su aktivirane sve nadležne službe, potvrđeno. Glasnogovornik MUP-a HNK Ljudevit Marić je za Klix.ba. kazao da je slučaj policiji prijavljen 22. marta, te da su policijski službenici odmah izašli na mjesto događaja, vidjeli iskopine i pozvali vlasnika parcele na razgovor.

“Vlasnik nema rješenja da na toj parceli postoji kulturno-historijska baština. To su dužni dostaviti prijavitelj i Zavod za zaštitu spomenika kulturno-historijske baštine HNK”, kazao je Marić.

Ističe da su o događaju obavijestili sve nadležne službe, te da provode potrebne procedure u skladu sa zakonom kako bi se slučaj rasvijetlio.

Direktorica Zavoda za zaštitu kulturno-historijske baštine HNK Ivanka Miličević Capek nam kaže kako je šokirana onim što se dogodilo kod Stoca i onim što je vidjela, te doznala prilikom izlaska na teren.

“Arheološko nalazište je potpuno uništeno. Ustanovljeno je da su rađeni mašinski radovi iskopavanja bagerom na tom lokalitetu, a počinilac nije nepoznat, inicijator događaja je vlasnik zemljišta koji se prilikom našeg dolaska pojavio na terenu”, kazala je Miličević Capek.

Ističe da se devastacija dogodila u četvrtak, te da su u petak, kad je izašla na teren iskopine već bile poravnate zemljom.

“Tu više nema ništa, nema zidova crkve, ni stećaka, arheološki lokalitet je potpuno uništen”, objasnila je Miličević Capek.

Podsjeća da se radi o lokalitetu srednjovjekovne crkve i nekropola sa stećaka na kojem su 1983. godine rađena arheološka istraživanja Muzeja Hercegovine i arheologa Tomislava Anđelića, te da su u provedeni konzervacijski radovi,

tako da se za taj lokalitet mora znati u javnosti.

Ističe da su počinjene štete nenadoknadive i neprocjenjive, te da je slučaj prijavljen svim nadležnim službama i da se provode daljnje procedure.

Glasnogovornica Tužilaštva HNK Ana Rajič je kazala da je dežurna tužiteljica naložila sve zakonom previđene mjere i radnje kako bi se slučaj u potpunosti rasvijetlio.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.