Osnovana Bosanska akademija nauka i umjetnosti “Kulin ban”

Događaji Posljednje Vijesti

Bosanska akademija nauka i umjetnosti “Kulin ban” je osnovana, a njen predsjednik je Suad Kurtćehajić.

Osnivanje Bosanske akademije nauka i umjetnosti “Kulin ban” – BANUK ozvaničeno je u Sarajevu, članovi su naučnici raznih profila, a cilj im je da pomognu Bosni i Hercegovini na putu u Evropsku uniju.

Na konferenciji za medije, predsjednik Suad Kurtćehajić okarakterizirao je ovu akademiju kao multietničku, kao početak okupljanja onoga što bi se, kako je rekao, moglo nazvati bosanska elita.

“Želja je da to bude intelektualni centar moći, koji će davati rješenja za sve probleme u koje Bosna i Hercegovina bude ulazila. Od našeg rada, angažmana i prepoznatljivosti kod građana i u društvu, ovisi da li ćemo opravdati smisao postojanja”, poručio je.

Kurtćehajić očekuje da se toj akademiji da određena vremenska šansa, barem godinu i po dana, da bi se vidjelo da li su, kako je kazao, ispunili svrhu postojanja.

Jedan od potpredsjednika Akademije, Elijas Tauber, istaknuo je to kao novi impuls u razvoju nauke u Bosni i Hercegovini, kao priliku da se omogući da i mnogi mladi naučnici dobiju prostor za djelovanje. Kroz naučnu i izdavačku djelatnost namjeravaju, dodaje, omogućiti prezentiranje svega što je bitno za nauku u Bosni i Hercegovini. Već kaže pripremaju knjige, kao rezultat naučnog rada članova te akademije.

Generalni sekretar Akademije je Nedžad Korajlić, a među članovima su, između ostalih, Izet Mašić, Zehra Dizdarević, Aleksandar Knežević, Amir Brka.

Leave your vote