Otvorene poruke dolaze iz Amerike, Erol Avdović bezrezervno: “Svakako ne preko Janše, Milanovića, ili Orbana….”

Erol Avdović, bh. novinar koji decenijama izvještava iz sjedišta Ujedinjenih nacija, osvrnuo se na odluku probosanskih stranaka da napuste pregovore o Izbornom zakonu i reakciji Delegacije EU i SAD-a.

Kaže vispreni Bosanac Srđan Puhalo na svom Twiteru: “Odnos kakav se nekad imao prema Jevrejima sada se ima prema muslimanima”. Pa pomislim: Zastrašujuća poruka! I još nešto mislim: Amerika sankcionisala Kinu zbog muslimana Ujgura. Pravilno.

Ali još šuti zbog balkanske islamofobije prema autohtonim Evropljanima. Pa ne čekaju valjda logore kao u Kini? EU treba da zvanično reaguje – odmah, sada. Je li to previše očekivati od Brisela ili je Orban glasnogovornik jednog opakog mentaliteta, da ne kažem – projekcija od strane onih koji su kidnapovali dijelove evropskih institucija?

Neodgovorno je te izjave tretirati samo kao benigni izborni poplulizam, jer pokazalo se da sve dublje upadamo u taj vrtlog.

Ali sigurno je kratkovido ako Evropa ne uzima za ozbiljno ono što joj je poručila Jasmila Žbanić – kako se evropske vrijednosti ne brane ksenofobijom, već tolerancijom upravo u Bosni. Svakako ne preko Janše, Milanovića, ili Orbana.

Ne možemo prestati o tome govoriti jer je Nova godina. To je teret kojeg nosimo u 2022. godini“, poručio je Erol Avdović iz New Yorka.

Leave your vote

-8 points
Upvote Downvote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.