Pogledajte kako izgleda most na Savi kod Bosanske Gradiške koji spaja BiH i Hrvatsku

Obilježavanje završetka radova na prekograničnom mostu u Bosanskoj Gradišci, jednom od najvažnijih projekata na rijeci Savi koji povezuje Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, održano je jučer.

Evropska unija je sufinancirala izgradnju mosta s 3.2 miliona eura bespovratnih sredstava koja su kombinovana sa 5.6 miliona eura povoljnog kredita od Evropske investicijske banke.

Most će povezivati ​​autocestu BiH s brzom cestom u Hrvatskoj koja je u izgradnji, a koja će ići od granice s Bosnom i Hercegovinom preko Okučana do granice s Mađarskom.

Ceremoniji povodom završetka radovadanas je prisustvovao šef Kooperacija Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Stefano Ellero i mnogi zvaničnici iz političkog, kulturnog i javnog života Bosne i Hercegovine i Hrvatske kao i građani Bosanske Gradiške.

“Ovaj most će donijeti mnoge prednosti građanima, ekonomiji, kao i cijeloj regiji Zapadnog Balkana, ali i Evropskoj uniji.

Mogućnost bržeg i sigurnijeg putovanja i prevoza roba, udobnijeg putovanja na posao, jedno je od naslijeđa moderne Evrope i ti standardi moraju biti dostupni svima.

Zbog toga Evropska unija finansira mnogobrojne infrastrukturne projekte za razvoj sektora transporta i komunikacija u BiH i spremni smo nastaviti u tom pravcu ”, kazao je Ellero.

Nakon što bude otvoren za promet, most u Bosanskoj Gradišci značajno će smanjiti vrijeme čekanja na granici i omogućiti brži i sigurniji put za građane i poslovanje u BiH i regiji, što će poboljšati razvoj i otvaranje novih radnih mjesta.

Projekat je važan korak ka integraciji Zapadnog Balkana kroz Agendu povezivanja Evropske unije koja ima za cilj poboljšanje infrastrukturnih veza u regiji.

Ovo je drugi prekogranični most preko rijeke Save koji Evropska unija sufinancira u BiH.

Prošle godine, otvoreni su most, autocesta i granični prelaz u Svilaju za šta je Evropska unija osigurala 25 miliona eura bespovratnih sredstava.

EU je do sada dodijelila više od 640 miliona eura bespovratnih sredstava za 19 projekata u BiH u sektoru transporta, uključujući nekoliko dionica na koridoru 5C, ali i željeznice i vodene prilaze.

Pogledajte fotografije.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.