Politička analitičarka iz Banja Luke Tanja Topić brutalno o tzv. danu RS: “Po dobrom starom običaju izostala je kritička samorefleksija na sopstvene zločine!”

Politička analitičarka i voditeljica Fondacije “Friedrich Ebert” u Banjoj Luci Tanja Topić, izjavila je kako je poziv rukovodstva RS da se 9. januar (neustavni dan RS-a, op.a.) obilježi “dostojanstveno i mirno”, ispao “tragičan u poređenju s onim što je obilježavanje ovog datuma pratilo”.

“Poruke koje su poslane zastrašile su, ne samo nesrbe u BiH, već i odjeknule i u susjednoj Hrvatskoj. Kao da se šalju dvoslojne protivrječne poruke, i kao da ne razumijemo jezik kojim se govori”, kaže Topić.

Tako je, dodala je, čin Milana Tepića (majora Jugoslavenske narodne armije koji je 1991. kod Bjelovara raznio tamošnju kasarnu jer se nije htio predati pripadnicima Zbora narodne garde (ZNG), kada je poginulo jedanaest pripadnika tadašnjeg hrvatskih snaga, deset vojnika JNA, ali i sam Tepić, op.a.), “u patriotskom i nacionalnom zanosu mlađahnog gradonačelnika Banjaluke označen herojskim, dok su u Hrvatskoj tugovali za mladićima, žrtvama tog čina”.

“Poruke premijerke Srbije su grubo falsifikovanje istorije i činjenica, opravdavanje genocida koji nije pomenut niti jednom riječju kroz paralelu sa stradanjem Srba u Jasenovcu”, dodala je Topić.

Razilazimo se, istakla je, u “poimanju osnovnih civilizacijskih vrijednosti”.

“Jučerašnji dan pratio je nacionalistički folklor, bildanje nacionalnih mišića, a po dobrom starom običaju izostala je kritička samorefleksija na sopstvene zločine i patnje koje su nanesene drugima.

Najmučniji dio ovih dana bili su napadi na Bošnjake i njihove vjerske objekte u nekim gradovima RS-a, koje su bile protivne i tradiciji božićnih praznika, a koje su bile poruke mržnje, bahatosti, pokazivanja nadmoći i neprosvijećenosti.

Osude od strane srpskih funkcionera su bile blage, gotovo da su izostale, samim tim okus u ustima je gorči. Na djelu se raspala priča o sopstvenoj dobroti, spremnosti na mir, dijalog, pružanju ruke”, zaključila je Topić u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.