Potraga za vozačima širom BiH u punom gasu!

Za vozačima kamiona širom Bosne i Hercegovine u posljednje vrijeme je opet velika potražnja, posebno ponude za posao stižu iz zemalja Evropske unije, od Slovenije do Češke, a i domaće firme ih traže jer fali tog kadra.

Prevoznici iz BiH ističu da je na domaćem tržištu radne snage već došao do izražaja manjak vozača, a da slijedi još veći odliv ovih radnika nakon pandemije virusa korona, te se pitaju ko će kod nas u narednom periodu voziti kamione.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske, istakao je za “Nezavisne” da vozači i dalje masovno odlaze iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, te da je velika potražnja za njima.

To je vidljivo i iz oglasa kojih je mnogo ovih dana na internetu i u kojima se traže vozači teretnih vozila.

Između ostalog, uglavnom firme traže profesionalne vozače s minimalno dvije godine iskustva, a mjesta u kojima bi vozili je bliži region, i to Slovenija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Hrvatska, potom Češka, Mađarska i druge države, dok neke firme traže vozače koji će voziti duž cijele Evrope.

“Čak je i velika preregistracija prevozničkih firmi iz Bosne i Hercegovine u zemlje Evropske unije kao što su Slovenija i druge zemlje. Ovo je, nažalost, trend i masovna je potražnja za vozačima iz BiH i RS. Trenutno sada na birou za zapošljavanje u Republici Srpskoj ne možete pronaći nijednog profesionalnog vozača. Kada prođe pandemija virusa korona, očekujemo da će tek onda odlaziti vozači iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine”, naveo je Grbić.

Prema njegovim riječima, ovo su sve ranije na sastanku prenijeli Nedeljku Ćoriću, ministru saobraćaja i veza RS, i upoznali ga s masovnim odlaskom vozača, kako bi se pokušalo nešto uraditi po tom pitanju.

“Više je razloga za odlazak vozača u inostranstvo, među kojima su uslovi na terminalima, dugo čekanje, nema dovoljno posla, slabe cijene, velike obaveze prema državi u vidu poreza i doprinosa, te kreditne obaveze. U ovoj situaciji smo ostali bez ovog kadra i bukvalno nema prevozničke firme u RS ili BiH da joj sada ne fali po nekoliko vozača. U mojoj firmi konkretno fali pet vozača i pet kamiona nije pokrenuto već tri mjeseca jer nema ko da ih vozi. Ovo sve pogoršava situaciju u prevozu i pitanje je ko će poslije pandemije uopšte upravljati kamionima ovdje”, naglasio je Grbić.

Iz agencije za posredovanje pri zapošljavanju Mojposao.ba istakli su da u posljednja tri mjeseca nije bilo pretjerano većeg oglašavanja za potražnju vozača iz BiH u zemlje Evropske unije nego što je to i ranije bio slučaj.

“Dominantno, najveći broj je za potražnju profesionalnih vozača za teritoriju Bosne i Hercegovine. U odnosu na isti period prošle godine za sedam odsto je više oglašavanja iz ove skupine. U sličnom rangu je i potražnja za vozačima autobusa na području cijele države”, kazali su u ovoj agenciji za posredovanje pri zapošljavanju.

Jedan od vozača kamiona iz Prnjavora kaže da razmišlja da se prijavi na jedan od konkursa za posao u Sloveniji, a ture bi se vozile od Slovenije pa prema drugim zemljama u Evropi.

“Glavni motiv mi je iskreno plata, koja je mnogo veća nego što ovdje mogu zaraditi. Nije mi problem ni da se testiram na koronu ako ću kod novog poslodavca u inostranstvu ostvariti bolju za zaradu”, rekao je on.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.