Potresno otvoreno pismo Derve Sejdića upućeno strancima: “Nametnuli ste nam ‘luđačku košulju’ u Dejtonu, pitam da li je sada još više ‘stežete’ oko vrata građana”

Dervo Sejdić, aplikant koji je pred Sudom za ljudska prava u Strazburu dobio presudu da mu se krše njegova ljudska prava, obratio se otvorenim pismom povodom tekućih pregovora o izmjenama Izbornog zakona.

U otvorenom pismu Sejdić ističe kako se radi očito o razgovorima, a ne pregovorima jer se po njegovom mišljenju ne uvažavaju mišljenja i stavovi prisutnih.

Naglašava da se elektorski način izbora koristi u Sjedinjenim Američkim Državama koje su sastavljene od saveznih država ali je za razliku od SAD, Bosna i Hercegovina jedna država sa dvije izborne jedinice.

“Očito je da se EU preko Angeline Eichhorst i ne pita ili ako se pita, moram izraziti žaljenje i konstatovati da smo na putu daljih podjela BiH i novih tužbi pred Sudom za ljudska prava ali u većem obimu od dosadašnjih”, upozorava Sejdić.

Optužio je lidera NiP-a Elmedina Konakovića za konformistički stav i da je otišao da bi se slikao.

“Na taj način neće dobiti blagonaklonost EU. Dobro su poznati njegovi stavovi, a koji se kose sa evropskim vrijednostima”, oštro je poručio Sjedić.

Sejdić je uputio pitanje medijatorima iz EU i SAD, zašto postoji Evropski sud za ljudska prava i da li oni kao takvi uvažavaju ovu instituciju, a morali bi jer postulati koje ovaj sud štiti su osnovne vrijednosti evropskih i civilizacijskih standarda.

“Nametnuli ste nam “luđačku košulju” u Dejtonu, pitam da li je sada još više “stežete” oko vrata građana Bosne i Hercegovine. Za slobodu i ravnopravnost vrijedi dati i život i neću žaliti da ga dam kao slobodan i ravnopravan građanin jedine mi domovine Bosne i Hercegovine”, poručuje Sejdić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.