Poznati meteorolog Zoran Vakula prognozira vremenske (ne)prilike, evo šta je kazao o “proljetnom umoru”

Iznadprosječne temperature očekuju Hrvatsku ovih dana, što bi svakako mogao biti uzrok pospanosti i razdraženosti, prognozirao je meteorolog Zoran Vakula.

“Gotovo svakodnevno ćemo barem ponegdje imati kiše, ali uglavnom u malim količinama – brojčano podjednakim ili čak manjim od broja sunčanih sati u većini mjesta i dana.

Osim vjerovatno na riječkom području, gdje će kiše ipak biti češće i više, a u petak je velika vjerojatnost za pljuskove na cijelom Jadranu.

Možda čak dovoljno obilnim za upozorenje, a do tada će ono postojati zbog često jakog juga, na kopnu jugozapadnjaka, prognozirao je za HRT poznati meteorolog Zoran Vakula vrijeme koje Hrvatsku očekuje idućih dana.

”Za pospanost, razdražljivost i nevoljnost sljedećih dana možemo okriviti južinu i iznadprosječnu toplinu. One će pridonijeti mogućem “proljetnom umoru” – u ovo doba godine mnogima znanom nakon hladne zime.

No, budući da prošla zima i nije bila odviše hladna, možda će biti brža i lakša prilagodba na ovo proljetno razmjerno toplo i vjetrovito te promjenjivo vrijeme.

I dok će kod nas biti proljetni ugođaj, tokom srijede će u dijelu zapadne Europe biti mnogobojnih upozorenja zbog vjetra, kiše, hladnoće, u Velikoj Britaniji i zemljama Beneluksa čak i snijega”, dodao je Vakula.

Kada je u pitanju prognoza za BiH…

Jutros je u našoj zemlju umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Slaba kiša je zabilježena ponegdje u Hercegovini, na zapadu i sjeveru Bosne.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Povremeno slaba kiša u Hercegovini, zapadnim i lokalno sjevernim područjima Bosne. Vjetar prije podne slab, a poslije podne umjeren do pojačan južni i jugozapadni. Dnevna temperatura od 11 do 17 °C.

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Dnevna temperatura oko 13 °C.

U srijedu, 8.03.2023., pretežno oblačno na području Hercegovine, zapadu i jugozapadu Bosne gdje rijetko može pasti malo kiše. U većem dijelu Bosne umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. U drugom dijelu dana u Bosni su povremeno mogući i jaki udari juga. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 6°C, na jugu zemlje do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 10 i 16°C.

U četvrtak, 9.03.2023., u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom ili kratkotrajnim lokalnim pljuskom. Vjetar umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Prije podne u Bosni povremeno može biti jakih udara juga. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 17°C.

U petak, 10.03.2023., u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Kiša i pljuskovi većinom na području Hercegovine. U Bosni slabije padavine. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 17°C.

U subotu, 11.03.2023., u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom. Više padavina od poslijepodnevnih sati prema kraju dana. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. U večernjim satima vjetar mijenja smjer na sjever. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10°C.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 17°C.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.