Pravi mali “raj” u srcu Bosne: Građani širom Balkana pohrlili na planinsku istinsku ljepoticu Vlašić

Vlašić nije samo planina, Vlašić je planina koja ima dušu! Možda nema najduže ski-staze, najnovije ski-liftove niti najviše kilometara uređenih staza… ali ima nešto zbog čega se veliki broj gostiju vraća iz godine u godinu. Kolone turista slijevaju se svakodnevno u zimskim mjesecima na plato Babanovca, jer tamo se nalazi pravi mali planinski grad.

Tu su hoteli, vikendice, kafići, ćevabdžinice, slastičarnice, trgovine… a sve takoreći u jednoj ulici. To prepoznaju brojni turisti koji se redovno vraćaju da uživaju u svim čarima ovog planinskog dragulja naše zemlje.

Kada je 1978. godine iz Atine stigla vijest da će Sarajevo biti domaćin 14. zimskih olimpijskih igara, to je obradovalo zaljubljenike u ovaj kraj, budući da je Vlašić bio predviđen za rezervno borilište u slučaju nedostatka snijega na Bjelašnici, Jahorini i Igmanu jer se snježni pokrivač zadržava i do pet mjeseci godišnje. Olujni dani su rijetki, a staze su zaštićene od jakih vjetrova.

Zbog prirodnog potencijala i danas zauzima značajno mjesto u turističkoj ponudi Bosne i Hercegovine, ali i cijele regije. Broj snježnih dana je preko 150, a vremenski uslovi su većinom ugodni za skijanje.

Ono što je također specifičnost jeste da zagriženi ljubitelji skijanja već sa parkinga mogu navući skije i zaputiti se ka ski-liftu te ostati na skijama do kasno navečer, budući da je svake srijede, petka i subote od 18:30 do 21:30 organizovano noćno skijanje na centralnoj stazi Babanovac.

Skijalište je idealno za vikend-boravke. Skijaši početnici će imati odlične uvjete, a šumoviti predjeli sa ski-liftovima idelani su za alpsko i nordijsko skijanje, snowboarding i sankanje.

U Babanovcu se nalazi i nekoliko velikih parkinga, ali je važno kod rezervacije smještaja provjeriti da li objekat ima i vlastiti parking ili ćete automobil morati ostaviti na nekim od parkinga koji se naplaćuju.

Ove sezone u funkciji je 5 ski-liftova i 10 ski-staza dužine oko 10 kilometara (lake i poluteške kategorije). Liftovi se kreću od 1.225 m do 1.525 m i imaju kapacitet od 4.000 do 5.000 skijaša u sat vremena.

Početnicima su na raspolaganju dva baby ski-lifta, desetak škola skijanja i isto toliko lokacija gdje se iznajmljuje i servisira ski-oprema.

Cjenovnik za sezonu 2021/2022:

Dnevni SKI PASS: Od 9 do 16 sati – 29 KM

Dvodnevni SKI PASS: Od 9 do 16 sati – 56 KM

Poludnevni SKI PASS: Od 9 do 12:30 sati – 20 KM

Poludnevni SKI PASS: Od 12:30 do 16 sati- 20 KM

Noćno skijanje: Od 18:30 do 21:30 – 20 KM

Sedmodnevni SKI PASS: U trajanju od 7 dana od dana izdavanja – 190 KM

Sezonski SKI PASS: Od izdavanja do 10.03.2022. – 440 KM + 100,00 KM (doplata za noćno skijanje)

Jedna vožnja: Vrijedi za jednu vožnju na ski-liftu BabanovacI/II- 5 KM

Za sve informacije o smještaju na Vlašiću kontaktirajte broj 062 645 457.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.