Predsjednik CIK-a ironično: “Šta mislite da otvorimo poseban račun u nekoj banci i pozovemo državljane BiH da uplate sredstva i tako organiziramo izbore?”

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine sutra bi trebala raspisati izbore. No, budžet nije usvojen, pa samim time nema ni stavke koja se odnosi na finansiranje izbora.

“Šta mislite da otvorimo poseban račun u nekoj banci i pozovemo državljane BiH da uplate sredstva i tako organiziramo izbore? , rekao je Suad Arnautović, predsjednik CIK-a BiH za N1.

“Ako hoćeš nađeš načina, ako nećeš nađeš razlog.

Kad predsjedavajući tako neodgovorno izjavi ‘šta se oni brinu, biće sredstava, neka rade svoj posao, pa mi ne možemo raditi svoj posao jer ne možemo potpisivati ugovore bez novca”, rekao Aranutović.

Ukoliko se sredstva ne osiguraju, kaže da je CIK dužan prijaviti Tužilaštvu BiH. No, nada se da će to sve biti riješeno. Smatra da se vrši “mostarizacija BiH”.

“Scenario je da neko bude izabran na mandat od četiri godine, a vrši ga osam. To nećemo dozvoliti”, poručio je.

Podsjeća kako su se u prošlom sazivu CIK-a redovno sastajli s ministrima i političkim odborima, ali otkako je izabran novi saziv, počele su opstrukcije onih funkcionera koji smatraju da je moguće “zarobiti državu od političkih partija”.

“Ovdje se ne radi o personalnim odnosima. Mi se striktno pridržavamo izbornog zakona”, kazao je citirajući zakon.

Govoreći o promjenama Izbornog zakona, kazao je kako smo zakasnili za ove izbore.

“Kada se izbori raspišu, nema promjena. Sudac dao znak i to je to. Pravila ne mogu biti primijenjena za ove, ali mogu za neke naredne izbore.

Mi kao CIK podržavamo paket integriteta koji se nalazi u parlamentarnim klupama, ali nažalost nije bilo volje da se usvoji. Ne postoji nijedna formalno-pravna prepreka da se izbori ne održe”, rekao je Arnautović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.