Predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž: Sankcije Čavari i Schmitova odluka su fijasko hrvatske politike u BiH

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) BiH Slaven Raguž kazao je su odluke koje se tiču sankcija Marinku Čavari i nametanje odluke o finansiranju izbora 2022. – fijasko hrvatske politike.

“Ovo s Čavarom i sa Schmidtom je definitivni poraz HR vanjske politike i fijasko hrvatske politike u BiH”, napisao je Raguž na Twitteru.

Podsjetimo da su Sjedinjene Američke Države sankcionisale predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Marinka Čavaru (HDZ). Čavara je istaknut kao zvaničnik koji blokira funkcionalnost Federacije Bosne i Hercegovine.

“Od 2019. godine odbija da predloži sudije sa liste kandidata koje je dostavilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) radi popune upražnjenih mjesta u sudu”, napomenuto je.

Osim toga, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt jučer je donio odluku kojom su osigurana sredstva za održavanje izbora u oktobru ove godine. Također, odlukom su onemogućene bilo kakve buduće blokade finansiranja izbora.

On je ovu odluku donio jer su predstavnici HDZ-a blokirali izdvajanje novca za održavanje izbora.

Do pokušaja blokade je došlo nakon što su propali pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Hrvatska politika posljednjih godina aktivno je lobirala u SAD-u i Evropi da se podrži izmjena Izbornog zakona kako bi se osiguralo takozvano “legitimno predstavljanje” hrvatskog naroda u BiH.

No, ta lobiranja očito nisu dala rezultata. Ne samo da do izmjena nije došlo, već su zapadne sile jasno stavile do znanja da neće tolerisati da zbog toga dođe do blokade održavanja izbora, ili pak blokada rada državnih institucija.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.