Slaven Raguž o međunarodnoj zajednici: “Kao što vidite, nisu otišli niti u Banja Luku, niti u Sarajevo. Došli su u Mostar…”

Na nama iz BiH sada je odgovornost da zajedničkim snagama izgradimo državu po mjeri sva tri konstitutivna naroda, ali i po mjeri svakoga čovjeka, a ne po mjeri političkih elita ili onih koji žele nametanjem politika graditi Bosnu i Hercegovinu po mjeri samih sebe – istaknuo je Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke nakon okruglog stola održanog u Mostaru gdje su sudjelovali Europski konzervativci i reformisti (Klub zastupnika u Europskom parlamentu – ECR).

Ocjenjuje da će se izbori u BiH održati u oktobru što je, kako kaže, bilo jasno još prije više od godinu dana.

Smatra kako će to Bosnu i Hercegovinu uvesti u jednu ogromnu postizbornu krizu.

“Doživjet ćemo krizu ne samo po pitanju gaženja ljudskih prava, nego i praktičnu krizu. Po mojoj procjeni, ponovno se neće moći formirati Vlada FBiH, kao ni Vlada HNK-a, na primjer. Imat ćemo treći mandat istih ljudi koji obnašaju već drugi mandat u tehničkom mandatu. Vrlo vjerojatno se neće moći formirati ni domovi naroda. Imat ćemo haotičnu situaciju u Bosni i Hercegovini”, ističe Raguž.

Mandat EUFOR-a

Podsjeća kako će koncem godine isteći mandat EUFOR-u, navodeći kako “Rusija i Kina neće dopustiti da se taj ugovor produži”.

“Proruski element će jedva dočekati zloupotrijebiti krizu u BiH da fokus s Ukrajine prebaci na BiH, odnosno da se kriza generira na područje zapadnog Balkana”, dodao je on.

Smatra da se Republika Hrvatske mora proaktivnije uključiti, kako navodi prvenstveno u rad PIC-a, Vijeća za implementaciju mira gdje je Hrvatska član, ali i u Vijeću Europe.

“Hrvatska ne iskorištava dovoljno svoj diplomatski potencijal. Mora se angažirati sav diplomatski kapacitet Hrvatske koji ima kako bi se šteta sanirala, ali i kako bi se BiH napravila po mjeri sva tri naroda”, kazao je Raguž.

Govoreći o okruglom stolu u Mostaru, istaknuo je kako je tu nazočila najbrojnija delegacija Europskog parlamenta koja dolazi u Bosnu i Hercegovinu u posljednjih desetak godina.

“Kao što vidite, nisu otišli niti u Banja Luku, niti u Sarajevo. Došli su u Mostar. Cilj je da se Međunarodna zajednica upozna sa stvarnim problemima Bosne i Hercegovine i sa životom običnog čovjeka”, zaključio je predsjednik HRS-a.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.