in , ,

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić: “Bez obzira što sam vjernik, odlučio sam da zaštitim državu”

Zdravko Krivokapić je naveo da se jedan član odnosio na vjerske praznike koji su bili u direktnom sukobu sa Zakonom o vjerskim praznicima u Crnoj Gori

Arhiv

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, kazao je da su sporna dva člana i jedan dio preambule Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

“Ja sam proslijedio direktno pismo patrijarhu, njegovoj svetosti Porfiriju. Kazao sam naš stav vezan za Temeljni ugovor. Da postoje najmanje dva člana koja su sporna i jedan dio preambule“, rekao je.

Krivokapić je ovo rekao za TV Vijesti.

Krivokapić je naveo da se jedan član odnosio na vjerske praznike koji su bili u direktnom sukobu sa Zakonom o vjerskim praznicima u Crnoj Gori.

On je objasnio da je to podrazumijevalo da Crna Gora ima veći broj vjerskih praznika nego što je zakonom predviđeno. Pri čemu su definisana tri nova praznika koja bi trebalo da se slave. Sveti Sava, Sveti Petar Cetinjski i Sveti Vasilije Ostroški.

„I član 7, dio koji se tiče tog jednog dijela neusklađenosti. Tiče se imovinskih pitanja koji je predviđao dodatno preispitivanje elemenata koji još nisu katastarski upisani“, naveo je.

Na konstataciju da je neprirodno da se Temeljni ugovor bavi imovinskim pitanjima, Krivokapić je kazao da je zbog toga prirodno da se preispituje.

“Mi smo to uočili. Pošto je moja obaveza da štitim državu, bez obzira što sam ja vjernik, odlučio sam da zaštitim državu“, zaključio je.

Šef diplomatije Evropske unije poručio: “Nećemo se smiriti dok Zapadni Balkan ne bude unutar EU-a”

Sramna reakcija Biljane Plavšić: “Ratko Mladić nema veze sa zločinom u Srebrenici, štitio je sve civile”