Primjena novih sankcija, posljedica invazije na državu Ukrajinu: Francuska mornarica presrela ruski brod

Francuska mornarica i obalska straža presreli su, u subotu, ruski komercijalni brod Baltic Leader u La Manche kanalu, između Francuske i Velike Britanije, u sklopu implementacije nametnutih sankcija protiv Rusije, a koje su posljedica invazije te zemlje na Ukrajinu, javlja francuski France Press, a potvrdio je u ruski Sputnik.

Ruska ambasada u Francuskoj je potvrdila za Sputnik da je francuska carina zaplijenila 127-metarski brod, a o čemu ih je informisao kapetan tog broda.

France Press je ranije javio da je Baltic Leader prenosio putnička vozila za luku u Sankt Petersburgu kada su ga presrele francuske snage u La Manche kanalu.

Baltic Leader je pod “izrazitom sumnjom da je povezan s ruskim interesima koji su na meti sankcija,” izjavila je Veronique Magnin, glasnogovornica francuskog ureda pomorskih oblasti za agenciju France Press.

Rečeno je da su francuski carinski patrolni čamca, plovila Žandarmerije i mornaričkog patrolnog čamca preusmjerila ruski brod u Boulogne-sur-Mer, veliku ribarsku luku na sjevernoj obali Francuske.

Podsjećamo, bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev kazao je da Moskvi ne trebaju diplomatske veze sa Zapadom. Ovo je izjavio nakon talas sankcija Rusiji koje su najavile zapadne zemlje.

Medvedev, kojeg je Vladimir Putin smijenio s mjesta premijera 2020. godine, a sada obnaša dužnost predsjednika ruskog vijeća sigurnosti, napisao je na društvenoj mreži VK da je vrijeme da se “zaključaju ambasade”.

Rekao je da će Moskva nastaviti invaziju na Ukrajinu sve dok ne postigne ciljeve koje je definirao predsjednik Vladimir Putin. BBC piše da je nejasno koji su tačni Putinovi ciljevi.

Medvedev je također osudio suspenziju Rusije iz Vijeća Europe, ali se pohvalio da to Moskvi otorilo priliku da vrati smrtnu kaznu u ruski zakon.

Podsjećamo, britanski ministar oružanih snaga Jamesa Heappeya kazao je da su se Velika Britanija i još 25 zemalja dogovorile da će pružiti još “humanitarne pomoći ili oružja” Ukrajini.

On je za emisiju Today na BBC Radiju 4 rekao da će Ujedinjeno Kraljevstvo sada surađivati s tim zemljama na koordinaciji načina na koji se vojna pomoć dostavlja i “stavlja u ukrajinske ruke”, ali nije dao više detalja.

Rekao je da će Kremlj vjerovatno “razmišljati” o oštrom ukrajinskom otporu na koji je naišao i priznao da postoji rizik da će posegnuti za jačim bombardiranjem Ukrajine kako bi to kompenzirao.

Rekao je i da Velika Britanija diplomatski nastavlja uvjeravati druge zemlje da pristanu na uklanjanje Rusije iz međunarodnog sistema bankovnih transfera Swift.

“To nije jednostrana odluka koju Velika Britanija može donijeti, ali naš je stav jasan”, rekao je.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.