Pristigle su veoma žestoke poruke: “Institucije moraju biti dečavarizirane”

Koalicija Država se oglasila saopštenjem za javnost pod naslovom “Institucije moraju biti dečavarizirane” i prenosimo ga u nastavku.

“Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara danas je svojim obraćanjem ogolio način na kojem vladajuće stranke drže našu državu u blokadi i praktično potvrdio da su stranke iznad ustava i zakona.

Naime, blokade izbora sudija Ustavnog suda FBiH pravdaju se tako što se ”stranke nisu dogovorile”, što je najgori dokaz stranačke privatizacije pravosuđa i svjesnoga derogiranja institucija.

Ako su mjesta u Ustavnom sudu FBiH stranački plijen, čemu da se nadamo od ostatka pravosuđa, reagirali su iz Koalicije Država.

Svi se s pravom zgražaju na Andreu Dorić koja je objasnila besmislenost javnih konkursa u entitetu Republika Srpska i način na koji stranačke osobe dobijaju važne javne poslove, a ne zgražamo se na to kada predsjednik Federacije, kojem je ustavna obaveza da imenuje sudije Ustavnog suda FBiH, kaže da mu treba stranka narediti šta da uradi.

Podsjećamo da VTSV BiH sačinjava konačnu listu kandidata i dostavlja je Predsjedniku Federacije, koji, uz saglasnost potpredsjednika Federacije, imenuje sudiju, te odluku dostavlja Domu naroda Parlamenta FBiH na potvrdu imenovanja većinom glasova prisutnih delegata.

Međutim, predsjednik Federacije je blokirao čitav proces i time izazvao ustavnu krizu u Federaciji BiH.

Marinko Čavara je Čovićev čovjek koji je zbog ovakvog ponašanja stavljen na američku crnu listu, a pogodovanje mijenjanja ustava i zakona po zahtjevu takvih ljudi bio bi poraz demokratije i nagrada onima koji blokiraju funkcionisanje države.

Koalicija Država poziva na poštivanje principa ustavnosti i vladavinu zakona, a kako se ne bi ovisilo o strankama i raznim čavarama, koji svjesno krše procedure ali nažalost bez posljedica.

Naša država mora biti spremna na ispunjavanje obaveza u vezi s Evropskom unijom, te prvo sprovesti odluke Međunarodnog suda za ljudska prava iz Strazbura, a onda i presude domaćih sudova.

Mi smo za reformu pravosuđa, uključujući i onu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, s obavezom provedbi odluka Ustavnog suda BiH i uspostavljanja pravosudnog tijela koje će imati nadležnost za dosljedno tumačenje i sprovedbu zakona u cijeloj Bosni i Hercegovini. Potrebna nam je deetnokratizacija, odnosno dečavarizacija institucija”, navodi se u saopštenju.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.