Mirsad Hadžikadić i koalicija “Država” predstavili program i slogan: Red, rad, mir

Koalicija Država prezentirala je danas na press konferenciji u zgradi Parlamenta Bosne i Hercegovine svoj program i slogan za izbore 2022. godine, pod nazivom: RED. RAD. MIR. Na promociji su govorili kandidat za člana Predsjedništva BiH i predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžkadić, predstavnica mladih Naida Mehanović, zatim Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka, Adis Arapović, predsjednik Zelenih Bosne i Hercegovine, te ekspert za ustavno pravo Kenan Idrizović.

”Dođe vrijeme kada se mora odučiti da li da ostanemo u prošlosti, u neredu, neradu i nemiru, ili da se okrenemo budućnosti – redu, radu i miru. Funkcija države je da obezbijedi pravednost, ekonomski razvoj i sigurnost.

Naš slogan to reflektuje. Mi smo imali hrabrosti da napravimo zajedničke liste za sve nivoe vlasti i na zajedničkim programskim načelima i ciljevima.

Ne želimo poput drugih svoju nemoć i neznanje pravdati grešakama postojećeg režima. Mi znamo ko smo i šta možemo učiniti za državu i građane. Zato smo drugačiji i zato vjerujemo da će to građani prepoznati na izborima.

Kad nas pitaju ko smo mi, šta predstavljamo, šta nudimo ljudima – red, rad, mir”, kazao je Mirsad Hadžikadić.

Predstavnica mladih Naida Mehanović izrazila je zadovoljstvo da u programu Koalicije Država postoje konkretni prijedlozi i rješenja koja mogu zaustaviti masovan odlazak našeg stanovništva, te da mladi ljudi ne smiju ostati pasivni.

”Svjedok sam ovdje u Sarajevu, da ni ona prošla vlast, a ni ova aktuelna nije odgovorila potrebama mladih.

Mi imamo jasnu viziju i znamo kako pokrenuti promjene. Zato sam u Koaliciji Država. Reforma visokog obrazovanja i ulaganje u nauku su dugoročno najvažniji pokretači promjena”, istakla je Mehanović.

Senad Šepić se osvrnuo šta su potencijali Bosne i Hercegovine koji su zarobljeni zbog stranačke zloupotrebe vladajućih, ali i neznanja. Da bi se ekonomija pokrenula, tri su osnovna pravca koji nam mogu ostvoriti šanse da budemo solidno razvijena evropska država.

Prvo, prozivodnja zdrave hrane, taj potencijal je neiskorišten a biće tek važan i zbog globalnih okolnosti, drugo je energetski suverenitet na zelenim osnovama – energija je strateški faktor u međunarodnim odnosima, a energetska nezavisnost je apsolutni preduslov za ekonomski, te posljedično politički i državni suverenitet.

I treće, turizam koji je u stalnom porastu i Bosna i Hercegovina kao zanimljiva zemlja može itekako dobro živjeti od toga, ako se ispravno planira, ulaže i ima viziija o tome šta ljudima ponuditi”, kazao je Šepić.

O reformi Ustava, zakonim i mjerama iz programa koji je naslovljen kao RED, govorio je Kenan Idrizović: ”Reforme trebaju počivati na ekonomsko-etičkim osnovama, kao apsolutni, a ne relativni imperativ.

Izmjenama bi se stvorile ne samo zakonske i praktične, već i psihološke pretpostavke za reforme i drugih aspekata.

Predlažemo i ”departizacija” države i institucija, te ukidanje ili drastično smanjivanje finansiranja stranaka iz budžeta; odricanje od stranačkih funkcija izabranih članova Predsjedništva BiH; zabrana istovremenog obavljanja rukovodećih funkcija u javnom sektoru i stranačkih funkcija.”

Predsjednik Zelenih Bosne i Hercegovine Adis Arapović sumirao je na kraju program i slogan RED, RAD, MIR. ”Euroatlantske i eurounijske integracijske procese je potrebno ubrzati, ispuniti sve uslove za članstvo u periodu od 6 godina kako bi BiH postala članica do 2028. godine.

Ispuniti svih četrnaest uslova iz Mišljenja Evropske komisije za članstvo u EU. Ovim ćemo osigurati i preduslove snažnijeg ekonomskog i društvenog razvoja u BiH. Naš program ima preko 5.000 riječi. Ima 10 poglavlja. Ali sa tri riječi – RED, RAD, MIR – govorimo o nama, našoj ponudi građanima i viziji drugačije Bosne i Hercegovine”, zaključio je Arapović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.