Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić smatra: “Bosanstvo je integrativni ključ za Bosnu i Hercegovinu. Doći će vrijeme kada ćemo to svi shvatiti”

Nama kuća nikad nije bila tijesna, čak i kad je čeljad bijesna. Ovo nije vrijeme za vođe koji znaju da dijele, nego za vizionare i državnike koji znaju da grade. Integrativne lidere, a ne parcijalne populiste. Bosanstvo je integrativni ključ za Bosnu i Hercegovinu. Doći će vrijeme kada ćemo to svi shvatiti. Nadam se ne prekasno – poručio je Hadžikadić

Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres, smatra da “ovo nije vrijeme za vođe koji znaju da dijele, nego za vizionare i državnike koji znaju da grade” te da je upravo zbog toga “bosanstvo integrativni ključ za Bosnu i Hercegovinu”.

Njegov komentar prenosimo u nastavku:

Šta Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Njemačka, Francuska, Rusija, Amerika i slični imaju zajedničko? Nacionalizam u porastu. Još uvijek. Sve više.

U Srbiji paranoja od moguće rezolucije u Srebrenici. Boje se da će morati platiti odštetu, pa zato i ne daju da se genocid zove genocidom. Nije važno koliko je ljudi zvjerski pobijeno i zašto. Samo neka im ne oduzmu pare. A njihov argument je jasan:

svi su protiv Srba. Njihov odgovor svijetu: “srpski svet”. I svi ostali traže krivce da bi napravili svoje svjetove.

Hrvatima su krivi Bošnjaci, Mađarima emigranti, Njemcima liberali, Francuzima crnci i muslimani, Rusima Ukrajinci, Republikancima u Americi sve što smeta da sve bude kao prije i tako unedogled.

Plemena ostaju plemena. Neće naprijed. Hoće naprijed, ali u srednji vijek. Populisti i nacionalisti nastoje “probuditi” narod koji je do sada bio “slijep”. Svi sada traže prava koja im je neko kao oteo. Bilo im je najbolje kad su bili plemena. I njima i plemenskim poglavicama.

Samo u Bosni i Hercegovini je sve puta tri. Kad mogu oni drugi i treći, hoćemo i mi, mi koji smo prvi. Sami sebi naravno. A imamo jedno koje i jeste najbolje, jer su sva tri uključena u to jedno. Nama kuća nikad nije bila tijesna, čak i kad je čeljad bijesna.

Ovo nije vrijeme za vođe koji znaju da dijele, nego za vizionare i državnike koji znaju da grade. Integrativne lidere, a ne parcijalne populiste.

Bosanstvo je integrativni ključ za Bosnu i Hercegovinu. Doći će vrijeme kada ćemo to svi shvatiti. Nadam se ne prekasno – poručio je Hadžikadić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.