Mirsad Hadžikadić bez pardona, komentarisao je presudu Evropskog suda: “Nažalost. Slijedi nam nastavak pravnog košmara u nepravnoj državi”

Pretpostavljam da će članovi vladajuće koalicije, tražeći izgovore u nemogućnosti provođenja odluka ili ugroženosti vlastitih naroda, neki direktno, a neki indirektno svojim nečinjenjem, biti protiv ovakvog rješenja Evropskog suda za ljudska prava, kazao je Hadžikadić.

Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić oglasio se povodom odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Prenosimo ga u cijelosti.

-Pozdravljam najnoviju odluku Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Čestitam i gospodinu Kovačeviću na inicijativi jer ona dokazuje da još uvijek postoje oni koji vjeruju u ideju istinske građanske, demokratske i pravne države i spremni su da se za nju bore svim pravnim sredstvima.

Pretpostavljam da će članovi vladajuće koalicije, tražeći izgovore u nemogućnosti provođenja odluka ili ugroženosti vlastitih naroda, neki direktno, a neki indirektno svojim nečinjenjem, biti protiv ovakvog rješenja Evropskog suda za ljudska prava.

Njima ova odluka ne odgovara jer ona pretpostavlja normalnu građansku državu, a Bosna i Hercegovina zbog svih politika koje su ovdje vladale prethodnih 30 godina to nije.

Bojim se da i ova odluka, kao i prethodne, neće biti provedena iako pozicija na državnom nivou već godinama obećava izmjene Izbornog zakona u skladu sa presudama Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Umjesto ispunjenih obećanja, danas imamo činjenicu da skoro pola države ne priznaje Ustavni sud, a odluke Evropskog suda se označavaju kao neprovodive.

U narednom periodu će se i ova vlast kao i prethodne baviti pitanjima koja odgovaraju nacionalistima, a ne pitanjima koja odgovaraju građanima.

Slijedi nam nastavak pravnog košmara u nepravnoj državi.

Nažalost”, zaključuje se u saopštenju Mirsada Hadžikadića.

Podsjećamo, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu po apelaciji Slavena Kovačevića donio je presudu kojom je utvrdio da su njegova prava u kontekstu glasanja za kandidate za državni Dom naroda i Predsjedništvo BiH prekršena zbog toga što nije u mogućnosti glasati za kandidate koji ne pripadaju konstitutivnim narodima i ne žive u određenom entitetu.

Kovačević, koji je savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, se žalio Sudu jer tokom Općih izbora 2022. godine nije mogao glasati za kandidate za Predsjedništvo BiH i indirektno za Dom naroda BiH, a koji na najbolji način predstavljaju njegove političke stavove, jer nisu pripadnici tri konstitutivna naroda niti žive u “pravom” entitetu.

Kovačević se žalio da zbog kombinacije teritorijalnih i etničkih uslova nije mogao glasati za kandidate za koje je smatrao da bi najbolje štitili njegove interese.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.