Recep Tayyip Erdogan razgovarao sa Vladimirom Putinom i poručio mu da se mora dogovoriti prekid vatre u Ukrajini

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je tokom nedjelje razgovarao sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom prilikom čega mu je rekao da je Ukrajini potreban prekid vatre i bolji humanitarni uslovi za civile u teško bombardovanim gradovima.

“Erdogan je istaknuo važnost prekida vatre između Rusije i Ukrajine, provedbe mira i poboljšanja humanitarnih uvjeta u regiji”, priopćio je ured turskog predsjednika.

Kako ističu, Erdogan je izjavio je da će Turska nastaviti pružati svaku vrstu podrške u vezi s procesom.

Dodaje se da su se Putin i Erdogan dogovorili oko održavanja sljedeće runde mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine u Istanbulu.

Slično je ranije kazao i ukrajinski pregovarač David Arakhamia koji je najavio pregovore od ponedjelja do srijede. Ovi pregovori bi trebalo da budu održani direktno “lice u lice”.

Podsjećamo, nedavno je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan razgovarao telefonom s američkim predsjednikom Joeom Bidenom o ruskom napadu na Ukrajinu, ali i o odnosima Turske i SAD-a.

U saopćenju iz ureda turskog predsjednika navodi se da ova država nastavlja pružati napore za postizanje političkog rješenja između Rusije i Ukrajine.

Predsjednik Erdogan je ukazao na važnost dijaloga Turske sa obje strane i olakšavanja pozicije u traženju rješenja u slučaju daljeg produbljivanja krize.

“To što su ruski i ukrajinski ministar vanjskih poslova imali priliku danas razgovarati licem u lice u Antaliji je važno. Održavanje tog sastanka, čiji je domaćin bila Turska je samo po sebi diplomatska pobjeda”, rečeno je iz ureda predsjednika Erdogana.

Ističe se kako Turska očekuje da se proces nabavke 40 novih aviona iz SAD-a i modernizacija postojećih F-16 što prije okonča.

Erdogan je napomenuo da je krajnje vrijeme da se ukinu sve sankcije Turskoj u sektoru odbrambene industrije.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.