Sabina Ćudić u Briselu: “Moje obraćanje je ispraćeno aplauzom. Danas i sutra ću se jedan na jedan vidjeti sa pojedinim parlamentarcima i liderima…”

Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke trenutno je u Briselu gdje učestvuje na Samitu ALDE-e. Obratila se samitu lidera te lobirala za kandidatski status BiH u EU.

Ćudić je na Facebooku napisala:

“Upravo sam se obratila na samitu evropskih liberala u Briselu. Izvjestila sam evropske lidere o razgovoru koji je Dodik imao sa Lavrovom 28. februara ove godine, te o njegovom decembarskom susretu sa Putinom.

Tražila sam da zauzmu stav koji je ispravno zauzela Nizozemska, a koji su slijedile Njemačka i Belgija: o neprihvatljivosti jezika etničkih podijela u Strateškom kompasu.

Informisala sam ih da upravo dok im se obraćam zasijeda Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH o zakonima koje je na dnevni red donijela Naša stranka.

Ti zakoni su preostali uslov BiH za kandidatski status u EU. Mi smo uložili kredibilan napor, te tražimo od naših evropskih partnera da učine isto. Trazila sam da pojačaju pritiske kako u Briselu tako i unutar BiH te uvedu sankcije protiv onih koji blokiraju nas evropski put.

Za Bosnu i Hercegovinu i region ovo je i sigurnosno pitanje. Moje obraćanje je ispraćeno aplauzom. Danas i sutra ću se jedan na jedan vidjeti sa pojedinim parlamentarcima i liderima da ovu poruku podcrtam”, zaključila je Ćudić.

Tim povodom, Naša stranka je ranije poslala saopćenje koje prenosimo u cjelosti:

“U sklopu diplomatskih napora Naše stranke da Bosnu i Hercegovinu približi EU, Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke danas se nalazi u Briselu.

Ćudić učestvuje na Samitu ALDE-a (Saveza liberala i demokrata Evrope) na kojem, između ostalih, učestvuju Roman Jakić, bivši ministar odbrane Slovenije, Christian Lindner, lider njemačkih liberala, Ilhan Kyuchyuk, zastupnik u EU parlamentu i kopredsjednik evropskih liberala, Stéphane Séjourné, EU parlamentarac iz Makronove stranke te Olha Stefanishyna, zamjenica predsjednika stranke Volodimira Zelenskog.

Ćudić lobira da države članice Evropske unije slijede stavove Njemačke i Nizozemske po pitanju Strateškog kompasa EU, dokumenta u kojem se uz BiH veže pojam konstitutivnih naroda.

Stav Njemačke i Nizozemske, kojima su se u međuvremenu pridružili Belgija i Luksemburg, je da je koncept konstitutivnosti diskriminatoran.

“Vrijeme je za politički sistem u BiH koji će svakom našem građaninu i građanki omogućiti ravnopravnost u svakom pogledu na svakom pedlju naše zemlje, bez diskriminacije po bilo kojem osnovu. Lideri ALDE-a smatraju da nikakvi zakoni i političke inicijative koje produbljuju podjele u BiH ne smiju biti prihvaćene”, kaže Ćudić.

Da bi se to u BiH postiglo, smatra ona, potrebno je ubrzati put ka EU a danas se na tom putu može napraviti najveći korak.

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvajaju se tri zakona koja je u parlamentarnu proceduru uputila Naša stranka:

“Radi se o Prijedlogu zakona o sprečavanju sukoba interesa, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u te Prijedlogu o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama.

Ovi zakoni nalaze se na listi 14 prioriteta i njihovo usvajanje dovoljno je da BiH kredibilno traži status kandidata za pridruživanje Evropskoj uniji. Skrenula sam pažnju liderima ALDE-a da će danas biti potpuno jasno ko je za evropski put a ko ne.

Oni koji ne budu glasali za ove zakone, ne smiju biti smatrani kredibilnim partnerima kad su u pitanju pregovori o evropskoj budućnosti BiH”, kaže Ćudić.

Podsjećamo, Naša stranka je punopravna članica ALDE-a, stranke koja je dio vladajuće koalicije u EU parlamentu”, navedeno je u saopćenju.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.