Sabina Ćudić žestoko prozvala evropskog komesara za proširenje, ne želi da ovo prešuti: “Varhely bi trebao znati da ne postoje ni privilegirani članovi Doma naroda ni privilegirani članovi Predsjedništva”

Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović trebali bi danas u Briselu razgovarati s evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem.

Tim povodom reagirala je Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke:

„Zabrinjava uporan ignorantski odnos gospodina Varhelyja i dijela međunarodne zajednice prema građankama i građanima naše zemlje.

On se ogleda u činjenici da o njihovoj budućnosti pregovora s ljudima čije političke pozicije ni na koji način ne odražavaju kapacitet potreban da bi se donosile tako važne odluke o kojima će danas biti riječi. Radi se o dva člana Doma naroda i jednom članu Predsjedništva BiH.

Varhely bi trebao znati da ne postoje ni privilegirani članovi Doma naroda ni privilegirani članovi Predsjedništva. Jasno je, međutim, da Varhely njih ne zove u njihovom institucionalnom, nego u parainstitucionalnom kapacitetu, u svojstvu lidera naroda.

To, naravno, i Dodiku i Čoviću i Izetbegoviću godi, time od međunarodne zajednice dobijaju legitimitet da su i narodi i oni kao njihovi samozvani lideri iznad države i njenih institucija. Time se institucije podrivaju, a u tome pomažu pojedini međunarodni zvaničnici, među kojima se u posljednje vrijeme ističe gospodin Varhely.

Na ishod ovih pregovora, ma kakav on bio, kao Naša stranka nećemo pristati i pozivamo sve koji su protiv institucionalizacije funkcije lidera naroda, izmišljene u cilju podjele zemlje, da jasno poruče međunarodnoj zajednici da takve stvari neće tolerisati.

Obećavam građankama i građanima da će nakon izbora u njihovo ime o njihovoj budućnosti u skladu s njihovim željama pregovarati njihovi izabrani predstavnici a ne politički potrošeni, kompromitovani, samozvani lideri naroda. navodi se u saopćenju Sabine Ćudić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.