Sifet Podžić sa ministricom odbrane Austrije Klaudijom Tanner, stigle su i zahvale: “Težište naše bilateralne saradnje je obuka bh. kadeta na Terezijanskoj vojnoj akademiji”

Ministrica odbrane Austrije Klaudia Tanner u službenoj posjeti BiH.

Sastala se sa ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem, prenosi Anadolija.

U sjedištu Ministarstva odbrane BiH u Sarajevu održan je svečani doček.

Taner je kazala kako joj je drago što boravi u posjeti BiH, a zahvalila je i Podžiću na srdačnom prijemu i konstruktivnim razgovorima.

Osvrnula se na tradicionalno dobre odnose Austrije sa zemljama na Balkanu, a naročito s BiH.

– Zapadni Balkan je veoma važna regija za Republiku Austriju i stoga pratimo situaciju i veoma smo vojno prisutni i angažirani pri operaciji EUFOR-a “Althea” jer Austrija, pored toga što je komandant EUFOR-a posljednjih godina, tradicionalno iz Austrije ima i najveći broj vojnika – rekla je Taner.

Zahvalila je na podršci austrijskom kontingentu EUFOR-a.

– Nas, BiH i Austriju, vežu posebni odnosi, a to se održava i na različite saradnje u različitim oblastima – rekla je Taner.

Dodala je kako je težište bilateralne saradnje obuka bh. kadeta na Terezijanskoj vojnoj akademiji, a 18 kadeta iz BiH trenutno je u Austriji.

– Ova obuka se odvija jako dobro i rečeno mi je da je učinak koji ostvaruju bh. kadeti veoma dobar – istakla je Taner.

Dodala kako Austrija želi i nastavak saradnje.

Taner je kazala kako je u okviru regionalne inicijative zapadni Balkan planirano jačanje zajedničke saradnje radi savladavanja zajedničkih izazova (migracija, pandemija…) te zajedničko učešće u operacijama podrške miru.

– Jako se radujem nastavku naše bilateralne saradnje s bh. kolegom i još jednom koristim priliku da se zahvalim od srca na srdačnom prijemu – rekla je Taner.

Podžić je tom prilikom rekao kako mu je drago da u posjeti Ministarstvu odbrane boravi ministrica odbrane jedne izuzetno prijateljske zemlje.

– Jasno vam je da Republika Austrija igra važnu ulogu i u Evropskoj uniji (EU) i u regiji zapadnog Balkana, posebno u BiH, i da je to u našoj zemlji predstavljeno kroz učešće prvenstveno jedne jake ambasade, kroz učešće u Evropskoj misiji, u OHR-u i EUFOR-u – rekao je Podžić.

Osvrnuvši se na saradnju dvaju ministarstava, Podžić je rekao kako je to saradnja za primjer.

Dodao je kako je pandemija koronavirusa COVID-19 ograničila organiziranje određenih aktivnosti u 2020.

– Mogu vam reći da imamo planirano u ovoj godini 20 aktivnosti sprovesti u BiH i 25 aktivnosti u Austriji i nadam se da će epidemiološka situacija dozvoliti da to realizujemo – rekao je Podžić.

Osvrnuo se i na obuku bh. kadeta na Terezijanskoj vojnoj akademiji za koju se nada da će biti nastavljena i u budućnosti, čak i u intenziviranom obliku.

– Naša iskustva govore da ljudi koji dođu s školovanja iz Austrije, ne samo da su izvrsni oficiri koji govore dva svjetska jezika, engleski i njemački, nego su to jako obučeni dobri vojnici koji za povećanje kapaciteta naših Oružanih snaga znače puno – rekao je Podžić.

Smatra kako su ovi oficiri fantastična veza naroda dviju zemalja.

S Taner je razgovarao i o radu EUFOR-a u BiH te svim njihovim aktivnostima u zemlji.

Razgovaralo se i o mogućim misijama EU u koje bi se OS BiH mogle uključiti, s obzirom na to da se ovih dana privodi kraju misija “Odlučna podrška” u Afganistanu te se bh. vojnici brzo vraćaju iz te misije.

– U septembru u Austriji ćemo održati sastanak ministara odbrane zemalja zapadnog Balkana, pod rukovodstvom ministrice Taner. To je aktivnost koja je počela 2018. godine. Nažalost, zbog Covid-19, ona je malo usporena, ali tražimo načine saradnje u oblasti zapadnog Balkana i zahvaljujući Republici Austriji mislim da ćemo taj proces vrlo brzo nastaviti – zaključio je Podžić.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.