Sin osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića putuje u Hag, uputio je suludu poruku: “Ako se odluka bude zasnivala na pravu, mog oca će osloboditi”

Posljednje Vijesti

Darko Mladić, sin osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, izjavio je da se i dalje nada da će “pravosnažna presuda njegovom ocu, biti pravno utemeljena, a ne politička”. Smatra da bi u tom slučaju “Ratka Mladića oslobodili”.
Danas putuje u Hag kako bi uživo pratio izricanje presude u Mehanizmu za međunarodne krivične sudove.

“Ako se bude zasnivala na pravu i dokazima koji su izvedeni na suđenju, onda će ga osloboditi. Sve drugo je politička odluka”, rekao je Darko Mladić za beogradske “Večernje novosti”.

Darko Mladić navodi da, budući da su ukinuli publiku, neće biti na galeriji i vidjeti oca, već će biti u odvojenoj sobi i uživo na monitoru gledati izricanje presude, a poslije toga bi trebalo da se vidi sa njim iako ne zna koliko će im vremena biti dozvoljeno.

Dodao je kako mu je Mladić rekao da je spreman.

“Dobro je zvučao i čini mi se da je zdravstveno živnuo, ali tako je uvijek nekoliko dana pred njegovo pojavljivanje pred sudom – kao da ga isforsiraju sa vitaminima, a onda poslije suđenja klone, nekada čak toliko da nije mogao ni da ustane iz kreveta”, ističe Darko Mladić.

Izricanje presude je zakazano za sutra u 15.00 sati. Prenos će biti emitovan putem web suda, ali odloženo pola sata.

Mladić je prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor za ratne zločine počinjene u BiH od 1991. do 1995. godine. Uhapšen je u Srbiji i izručen Hagu 2008. godine, od kada se nalazi u haškom pritvoru.

Leave your vote