Sir Stuart Peach, specijalni izaslanik Velike Britanije neumoljivo prema “pojedincima” iz RS: Nećemo dozvoliti secesiju entiteta!

Nećemo dozvoliti secesiju Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine, kazao je sir Stuart Peach, specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan tokom Samita demokracije Jugoistočne Europe koji se danas održava u Budvi.

Suradnja Europske unije i NATO-a je suštinska za stabilnost i postoji potreba da se podrži prisustvo misije EUFOR Althea u Bosni i Hercegovini kao i KFOR misije na Kosovu, dodao je između ostalog Peach, koji je govorio tokom diskusije na temu ‘Promjenjiva politička i sigurnosna dinamika na Zapadnom Balkanu’.

On je naglasio kako se sigurnost i demokracija ne smiju uzimati zdravo za gotovo, te kako se korupcija i financije ne mogu razmatrati odvojeno od pitanja sigurnosti, prenosi N1.

Skupu se između ostalih obratio i Kurt Volker, koji je služio kao specijalni asistent američkom izaslaniku u pregovorima za BiH, Richardu Holbrooku, upozorivši da je mogućnost rata u BiH “stvarna”.

“Nisam vidio mnogo napretka u BiH već godinama.

Bh. vlasti nisu učinile puno kako bi promovirale napredak, a Sjedinjene Države i Europska unija su se odrekle naših odgovornosti.

Sada je prilika da se pokaže veća pažnja”, dodao je Volker, koji je i bivši ambasador SAD-a pri NATO-u.

Neki od govornika su tokom panel diskusije upozorili i na opasnost ruskog utjecaja u regiji, nazvavši ga štetnim.

“Ruski štetni utjecaj u Crnoj Gori datira od prije nekoliko decenija.

Jedini način da se ruski utjecaj obuzda je kroz EU članstvo i jačanje naših institucija, s naglaskom na vladavinu prava”, naglasio je premijer Crne Gore Dritan Abazovic.

S druge strane, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, kazala je kako je članstvo u NATO-u za njenu zemlju jedini garant sigurnosti u regiji. Naglasila je i važnost članstva u EU.

“Kosovo želi postati članica EU ne zato jer je vidimo kao bankomat nego kako bi se obvezali na njene vrijednosti.

Kosovo se usuglasilo sa sankcijama protiv Rusije u skladu sa EU i demokratijama. Ustupci tiranima nikada ne vode ka miru”, podvukla je Osmani.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.