Predsjednica Kosova Vjosa Osmani direktno je odbrusila: “Vučićev pokušaj destabilizacije Kosova metodama Putina će propasti”

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani, komentirala je jučerašnje usijanje tenzija sa Srbijom nakon što je vlada donijela odluku da se uklone srbijanske registarske oznake na automobilima.

Vlada Kosova sinoć je na zahtjev SAD-a odložila primjenu mjere uklanjanja srbijanskih tablica sa automobila i nevaženja srbijanskih identifikacionih dokumenata.

Odgoda te mjere došla je nakon snažne reakcije Beograda koju je komentirala Osmani.

“Mjera reciprociteta nije usmjerena protiv bilo koga, već je u korist građana bez obzira na njihovu pripadnost.

Stoga, pozivam srbijanske državljane u Republici Kosovo da ne padnu pod utjecaj beogradske propagande”, poruka je predsjednice Kosova – prenosi Klix.

Osmani je istakla kako kosovska policija i sve državne sigurnosne institucije rade kako bi osigurale vladavinu prava i omogućile slobodu kretanja.

“Koordiniramo i radimo neumorno sa našim međunarodnim partnerima. Vučićev pokušaj da destabilizira Kosovo služeći se metodama njegovog mentora Putina će propasti”, zaključila je Osmani.

Prije odluke kosovske vlade da se odgodi primjena mjera reciprociteta, premijer Albin Kurti i predsjednica Osmani sastali su se sa američkim ambasadorom u toj državi Jeffom Hovenierom.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pozdravio je odluku o odlaganju primjene najavljenih mjera.

“Pozdravljamo odluku Kosova da prihvati predlog Josepa Borella za odlaganje za mjesec dana. EU očekuje da se sve blokade na putevima odmah uklone.

Borell poziva Kosovo i Srbiju da se uključe u dijalog o napretku. Zahvalan Ambasadi SAD-a u Prištini na snažnoj podršci”, naveo je u poruci na Twitteru Miroslav Lajčak.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borell također je pozdravio odluku Prištine o pomeranju mjera za 1. septembar.

“Očekujte da će sve blokade na putu odmah biti uklonjene.

Otvorena pitanja treba rješavati kroz dijalog uz posredovanje EU i fokusirati se na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, što je od suštinskog značaja za njihovu integraciju u EU”, poručio je Borell.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.