Šokantno priznanje predsjednika CIK-a: “Kod jednog kandidata rekordnih 1.600 dopisanih glasova na izborima u Mostaru”

Događaji Posljednje Vijesti

Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Željko Bakalar nije iznenađen reakcijama na odluku da se Lokalni izbori za Srebrenicu i Doboju ponove – istakao je u programu N1.

Željko Bakalar je kazao da je Sud potvrdio sumnje i odluke CIK-a, a pojasnio je dalju proceduru za ova dva grada, kao i za Travnik i Foču (FBiH). Komentarisao je i izbore u Mostaru, gdje je jedan kandidat ostvario “rekord” po broju dopisanih glasova.

“Sud je odluke CIK-a potvrdio. Ispada da smo bili u pravu. Mi smo dokazali da je bilo 50 ljudi sa isteklim identifikacionim dokumentima. Mi smo podatke zahtjevali od IDDEEA-e, oni su ostvarili pravo glasa, a nemaju dokumenta. Ako je istakao dokument – nema prava glasa, a Birački odbor im je omogućio pravo glasa”, rekao je Bakalar.

Izbori će se ponoviti i u Travniku i Foči (FBiH), ali zbog smrti. U Travniku je preminuo kandidat za načelnika, na dan izbora, dok je u Foči preminuo načelnik kratko nakon preuzimanja funkcije.

“Jučer sam htio da raspišemo prijevremene izbore za ta dva grada, za 28. mart, ali ispada da taj dan pada blagdan Cvijetnice. Obratili smo se vjerskim zajednicama zbog toga. Nedjelja poslije je katolički Uskrs, a 11. travanj je datum kada bi se mogli raspisati izbori. Tu ne bi trebalo da bude blagdana”, rekao je.

Što se Srebrenice i Doboja tiče – norma kaže da CIK sa istim listićima i izvacima ponavlja izbore, a oni se raspisuju 14 dana od pravosnažnosti odluke o poništenju izbora.

“Obzirom da znate kakva je bila situacija sa odobravanjem proračunskih sredstava za izbore, mi smo zatražili od Vijeća ministara BiH da izdvoji novac iz budžetske rezerve, obratili smo se općinama da se omoguće sredstva. Nadam se da će biti brza reakcija tih razina vlasti”, kazao je.

“Opredijeljeni smo da uvedemo dodatni monitoring, da platimo dodatno osoblje u Srebrenici na svako biračko mjesto, jer su sva imala određene nepravilnosti. Biračke odbore ćemo promijeniti”, rekao je dodavši da za Srebrenicu i Doboj je potrebno dodatnih 140.000 KM, dok je za Foču (FBiH) i Travnik potrebno mnogo manje.

Govorio je i o izborima u Mostaru, rekavši da je i tamo postupano u skladu sa zakonom, ali da brojne prijave nisu potkrijepljene dokazima, te nije bilo moguće donijeti odluku o poništavanju izbora u tom bh. gradu.

“Mi smo otkrili razmjeru izborne krađe na 14 mjesta. To je izazvalo revoluciju. Ponovo smo prebrojavali, odeđeni glasovi su dopisivani pojedincima. Kod dva čovjeka imate dopisane glasove. Kod jednog rekordnih 1.600, kod drugog blizu 1.000”, ispričao je.

Prema njegovom mišljenju tu ima dosta posla za Tužilaštvo BiH, CIK će im dostaviti sve.

“Veliki broj lidera je optuživao CIK za krađe, za otuđenje broja glasova. Lider jedne stranke je rekao da je njegovoj stranci otuđeno 2.000 glasova, a nismo dobili nikakvu žalbu ili zahtjev za brojanjem. Nemate indiciju gdje trebna otvoriti vreću. Bez konkretnog zahtjeva – ne možemo da postupamo”, zaključio je.

Pogledajte snimak cijelog gostovanje.

Leave your vote