STATE DEPARTMENT: Priče o novoj promjeni granica na Balkanu riskiraju nestabilnost u regiji!

Američki State Department oglasio se saopćenjem o zemljama zapadnog Balkana, kao i njihovom putu ka evropskim integracijama.

Saopćenje prenosimo u cijelosti.

Sjedinjene Američke Države su posvećene pružanju podrške zemljama zapadnog Balkana na njihovom putu ka evropskim integracijama i članstvu u ključnim evropskim i euroatlantskim institucijama.

Radimo sa zemljama zapadnog Balkana i našim evropskim partnerima na unapređenju upravljanja, vladavine zakona i antikorupcijskih reformi, kao i na promociji neovisnih medija i civilnog društva – koje će ojačati evropsku perspektivu regiona i unaprijediti dugoročno.

Posvećeni smo pomaganju zemljama zapadnog Balkana da prodube vlastita regionalna ekonomska partnerstva, postignu svoje klimatske ciljeve, suprotstave se ruskoj energetskoj prisili diverzifikacijom i razvojem čiste energije, te suzbiju korupciju i organizirani kriminal.

Također želimo pomoći regiji da raste i napreduje, istovremeno štiteći stratešku infrastrukturu i industriju od kineske zloćudne prakse.

Pored naših snažnih ekonomskih veza s regionom, SAD cijene svoja partnerstva u odbrambenom i sigurnosnom prostoru, uključujući i naše najnovije saveznike u NATO-u, Crnu Goru i sjevernu Makedoniju. Namjeravamo tu suradnju još poboljšati zajedničkom obukom, vježbama, raspoređivanjem i nabavkama.

Pozdravljamo napredak koji su Albanija i Sjeverna Makedonija postigle na kritičnim reformama i nastavljamo podržavati otvaranje pregovora o pristupanju EU s obje zemlje u junu.

Sjedinjene Američke Države su spremne da podrže rad na sveobuhvatnom, obavezujućem sporazumu o normalizaciji između Kosova i Srbije, fokusiranog na uzajamno priznavanje, koji postavlja temelje trajne saradnje i prosperiteta.

Podržavamo dijalog pod pokroviteljstvom EU i potičemo strane da se ponovno uključe u ovaj proces s osjećajem hitnosti za rješavanje tehničkih i političkih pitanja. Sarađivaćemo sa Srbijom i Kosovom na sprovođenju njihovih obaveza iz Washingtona kao podrška cilju pune normalizacije.

Sjedinjene Američke Države rade s međunarodnom zajednicom kako bi podržale Bosnu i Hercegovinu u provođenju reformi koje će joj omogućiti napredak i osigurati status kandidata za EU, uključujući izborne reforme. Ured visokog predstavnika (OHR), koji je osnovan prije 25 godina prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, značajno je pridonio tamošnjem miru i stabilnosti. I dalje podržavamo važnu ulogu OHR-a u unapređivanju agende 5 + 2, s ponovnim fokusom na antikorupciju kao ključ za učvršćivanje vladavine zakona.

Kao što smo vidjeli, nedavna neosnovana spekulacija o promjeni granica na Balkanu po etničkoj liniji rizikuje da potakne nestabilnost u regiji i pobudi sjećanja na prošle tenzije. Stabilna, prosperitetna budućnost zapadnog Balkana mora se temeljiti na dobrom upravljanju, vladavini zakona, multietničkoj demokratiji i poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda”, navodi se u njihovoj saopćenju.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.