Stigla puna podrška ambasadoru Bosne i Hercegovine u UN-u Svenu Alkalaju: “Njegov čin predstavlja herojstvo i hrabrost”

Institut za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES) daje punu podršku ambasadoru Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama i bivšem ministru inostranih poslova BiH Svenu Alkalaju, u odbrani dostojanstva Bosne i Hercegovine i njenom svrstavanju na pravu stranu istorije prilikom glasanja u Ujedinjenim nacijama po pitanjima koja se tiču rata u Ukrajini.

“Osude ambasadora Alkalaja zbog glasanja koje je u potpunosti u skladu sa vanjskom politikom Evropske unije i apsolutne većine zemalja u svijetu, dolaze od strane onih politika koje negiraju genocid i veličaju ratne zločince. Očekujemo da zagovarači takvih politika, koji su ranije prepoznati i sankcionisani od strane Sjedinjenih Američkih Država, budu sankcionisani i od strane Evropske unije.

Domaće pravosudne institucije imaju dovoljno razloga da podignu optužnice protiv odgovornih za blokadu državnih institucija, pozivanje na secesiju i rušenje ustavnog poretka BiH.

Naprotiv, potaknuti izostankom ozbiljnih reakcija, predstavnici takvih politika sebi daju za pravo da prozivaju i optužuju one koji iznose i brane civilizacijske stavove. Pozivamo međunarodnu zajednicu, posebno zemlje članice Evropske unije i SAD, da daju punu podršku ambasadoru Alkalaju i glasanju Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim Nacijama.

Uzimajući u obzir kompleksnost državnog aparata Bosne i Hercegovine i antievropske uticaje u državnim institucijama, Alkalajev čin predstavlja herojstvo i hrabrost koje treba biti prepoznato od strane demokratskog svijeta”, navodi se u saopćenju IGES-a.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.