Sven Alkalaj jako direktno: Dodikovo pismo završilo u smeću! Komšić mora ići u Brisel i tražiti ulazak BiH u NATO!

Sven Alkalaj, ambasador BiH pri UN-u i bivši ministar vanjskih poslova gostovao na FACE TV-u.

Istakao je da je Dodikovo pismo završilo u smeću kod mnogih ambasadora!

“Ispada smiješan pred čitavim svijetom! To je komedija koju Dodik igra! Agresija nad Ukrajinom podsjeća na 90-te! Teško je stvoriti UN zonu!

To bi nas odvelo u treći svjetski rat! Bh. političari trebaju krenuti ka Briselu! Trebaju tražiti pristup NATO-u! Tad možemo mirno spavati! Komšić treba ići u Brisel i lobirati!

Sljedeće godine na samitu NATO-a morat će se donijeti važne odluke! Klima je povoljna za nas!

Treba voditi računa o ugledu BiH u svijetu! Ima osnova da se zauzme odluka osude Rusije, nema veze što Predsjedništvo ne zasjeda! Ne možete se oglušiti na neke stvari! Nije bilo dileme da BiH osudi agresiju nad Ukrajinom! Ne mogu da se ne oglasim na Vijeću sigurnosti kad je riječ o BiH!

Dodikovo pismo je završilo u smeću kod mnogih ambasadora! Neprimjereno je diplomatskoj praksi! Dodik ispada smiješan pred čitavim svijetom! Nisam zabrinut oko tog pisma! To je komedija koju Dodik igra! Razloge samo on zna! Agresija nad Ukrajinom podsjeća na 90-te!

Slična je situacija kao u BiH! 90-tih BiH nije imala naoružanje! Zamislite da svijet ne daje naoružanje Ukrajini kao BiH! Veliko bosansko srce je sve pobijedilo! Ne smijemo dozvoliti da se to ponavlja! Narodi ne smiju biti ubijani! BiH treba biti primjer! UN je jednom rezolucijom priznao grešku u BiH!

Priznali su da se pred njihovim očima dogodio genocid u Srebrenici! U Ukrajini je situacija kompleksnija! Nemam indikacija da se BiH treba plašiti!

Bh. političari trebaju krenuti ka Briselu! Trebaju tražiti pristup NATO-u! Tad možemo mirno spavati! Moramo biti proaktivni! Imamo podršku međunarodne zajednice i Evrope! Evropa je skupa sa Amerikom! Tako nije bilo 90-tih! Zapadni svijet brani civilizacijske vrijednosti!

BiH se treba pripremiti, biti proaktivna! NATO može biti realnost u BiH! 2010. smo dobili uslovljeni MAP! Nismo daleko! Radimo pripreme!

Treba iskoristiti situaciju u Ukrajini! Poslala bi se dobra poruka Putinu: ”Nemoj da pružaš ruke prema zapadnom Balkanu!” Moramo biti više nego proaktivni! Moramo spriječiti ono što ne želimo! Moramo se kretati prema članstvu ka NATO-u što brže! Imamo pravi trenutak! Moramo vući za rukav!

Ambasador u Washingtonu je Dodikov čovjek! Trinaest Hersing raketa u Jadranskom moru je spriječilo daljnju eskalaciju rata u BiH! Mora se pokazati moć Evrope i NATO-a! Sljedeće godine na samitu NATO-a morat će se donijeti važne odluke! Klima je povoljna za nas! Bolje u miru tražiti pomoć, da se spriječi najgore!

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.