Tineke Strik oštro o HDZ-ovom prijedlogu zakona o etničkoj pripadnosti: “Pokazuje pravu namjeru HDZ-a za budućnost BiH”

Članica Evropskog parlamenta Tineke Strik oštro je osudila HDZ-ov prijedlog zakon kojim se, između ostalog, predviđa upisivanje nacionalnosti građana u lične karte.

Šef Kluba HDZ-a u Predstavničkom domu državnog parlamenta naše zemlje Nikola Lovrinović prije dva dana u proceduru je uputio prijedlog Zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini i ostalima.

Zakon je upućen po hitnom postupku, što znači da nema javne rasprave te da se HDZ-u očito žuri da ovaj zakon progura.

Strik je jasno kazala da su riješenje iznesena u ovom prijedlogu neprihvatljiva.

“Ovaj izuzetno zabrinjavajući prijedlog pokazuje pravu namjeru HDZ-a za budućnost BiH, a to je zemlja u kojoj vlada segregacija i u kojoj vaša etnička pripadnost određuje vaša prava. Ova vrsta zakona ni na koji način nije u skladu s ugovorima ili vrijednostima Evropske unije”, objavila je Strik na Twitteru.

Riječ je o sasvim novom pristupu koji HDZ evidentno pokušava maksimalno naglasiti, a izgledno ohrabreni nakon usvajanja Strateškog kompasa Evropske unije gdje se u dokumentu spominju konstitutivni narodi.

Podsjećamo, Predrag Kojović je komentarisao ovaj slučaj.

Smatra da ovaj prijedlog HDZ-ovog zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Nikole Lovrinovića neće biti prihvaćen.

“HDZ-ov prijedlog da se etnička pripadnost, odnosno nepripadnost upisuje u lične karte neće biti usvojen i tu bi sva priča o tom diskriminatornom prijedlogu trebala stati.

Njihov cilj je tom pričom u predizborno vrijeme dizati tenzije i skretati pažnju javnosti sa bitnih stvari, koje se direktno tiču života građana i ne smijemo im dopustiti da u tome uspiju”, istakao je Kojović.

Prema njegovim riječima, umjesto etniciteta u lične dokumente, neka upisuju tačne podatke u svoje imovinske kartone da ljudi vide koliko su se obogatili na račun promoviranja etničke podjele društva, a koliko su svi drugi zbog takvih zalaganja osiromašili.

Pozvao je i na usvajanje antikoruptivnih zakona koje državna vlast još nije usvojila, a kojima se uslovljava dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji.

“Naravno da neće i to njihovo ne borbi protiv korupcije ne smije zaglušiti zgražavanje nad njihovim prijedlozima. Znamo ko je HDZ i šta želi.

Već je mnogo puta rečeno da mir nacionalističkim politikama služi da bi političkim sredstvima ostvarili ratne ciljeve. Gledajući ovaj prijedlog zakona u tom svjetlu, etnicitet u ličnim dokumentima u miru je isto što i bijela traka u ratu”, ocijenio je.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.