Turković za strane medije bezrezervno kazala: “Negiranje genocida u Srebrenici je isto kao i nacističko negiranje holokausta”

Negiranje genocida u Srebrenici je ista ideologija kao i nacistička ideologija holokausta i negiranja holokausta, izjavila je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine za ugledni izraelski list “The Haaretz”.

Ona je govorila o situaciji u Bosni i Hercegovini te komentirala slučaj najavljene dodjele njemačkog ordena Gideonu Griefu, koji je negirao genocid u Srebrenici.

“Razumjeli smo da je Njemačka odlučila odložiti dodjelu priznanja što je veoma važno, jer negiranje genocida u Srebrenici je opasno i može imati nesagledive posljedice. Genocid u Srebrenici su utvrdile presude međunarodnih sudova, kao i sudovi u Bosni i Hercegovini.

Negiranje onoga što je sudski i pravno utvrđeno ne samo da vodi anarhiji i pravnoj nesigurnosti, nego i destabilizaciji cijele regije zapadnog Balkana. To je uvod u nove sukobe, podjele i zločine”, navela je, između ostalog, Turković.

Izrazila je stav da je profesor Grief, čiji doprinos u istraživanju holokausta niko ne negira, bio jednostavno “zloupotrebljen u političke svrhe” te se založila za snažniju ulogu američke administracije u Bosni i Hercegovini, posebno predsjednika Joa Bidena.

“Negiranje genocida postao je alat pojedinih separatističkih snaga u Bosni i Hercegovini kojima se provociraju podjele i sukobi s ciljem destabilizacije regije.

Ugrožavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, a to je upravo ono što radi politika Milorada Dodika ugrožava se mir na cijelom Balkanu”, navela je šefica bh. diplomatije.

List prenosi i izjavu Gideona Griefa u kojoj tvrdi da je zaslužio priznanje i da je riječ o “napadu bosanskih muslimana na jevrejskog naučnika”.

No, autor teksta ističe da je odgovarajući na tvrdnje Griefa, Turković dostavila listu imena Bosanaca i Hercegovaca koji su tokom holokausta spašavali Jevreje te su se stoga našli u Yad Vashemu i koji su dobili tituli pravednici među narodima.

“Dozvolite da budem malo i lična, jer je i moje porijeklo jednim dijelom jevrejsko, negiranje genocida u Srebrenici je ista ideologija kao i nacistička ideologija holokausta i negiranja holokausta”, poručila je Turković.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.