U Sarajevu protesti protiv hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića: Građani donijeli sapun, parfem i nakurnjak…

Nekoliko bh. građana, okupljeno oko neformalne grupe ‘Restart’ protestvovalo je danas ispred ambasade Hrvatske u Sarajevu.

Imali su nekoliko zahtjeva prema visokim zvaničnicima susjedne nam zemlje, a predsjedniku Zoranu Milanoviću su donijeli poklon.

Jedna gospođa je u kesi donijela sapun, parfem i ‘nakurnjak’.

“Milanović će se sigurno obradovati poklonu. Radi se o simboličnom poklonu. Tu je jedan miris, jedan sapunčić i jedan ‘nakurnjak’ – ako bude dolazio u Sarajevo da se ne prehladi. Pošto smo mi pažljivi i miroljubljivi – mislim da će to gospodinu prijati”, kazala je žena.

Organizator Suad Đozić naveo je kako je hrvatska ambasada mjesto protesta iz razloga što se ova zemlja intenzivno miješa u poslove Bosne i Hercegovine.

“Sve što se dešava u BiH, a povodom ovoga što HDZ radi je po instrukcijama Hrvatske. Ako se već pregovara o izmjenama Izbornog zakona BiH – tražimo da puste unutrašnje faktore da se dogovore”, rekao je Đozić, prenosi N1.

Navodi kako su zahtjevi ambasadi Hrvatske dostavljeni prije sedam dana, kao i najava protesta, no da im je danas saopšteno kako najavu niko nije zaprimio, te da im se iz ambasade niko neće obratiti.

Ostale zahtjeve građana okupljenih oko ove inicijative upućenih na adresu susjedne zemlje prenosimo u cijelosti:

1. Da R. Hrvatska prestane sa diplomatskom agresijom na Bosnu i Hercegovinu i da se ne miješa u ustavno uređenje naše zemlje. Potrebno je da R. Hrvatska kao članica EU uvaži sve presude Evropskog suda za ljudska prava, Ustavnog suda BiH i Mišljenje Venecijanske komisije

2. Da R. Hrvatska osudi presuđenu politiku UZP i izvine se Bosni i Hercegovini za sve posljedice koje je takva politika napravila;

3. Da visoki politički zvaničnici iz R. Hrvatske kroz svoje izjave i konkretno političko djelovanje poštuju suverenitet i političku nezavisnost države Bosne i Hercegovine, te da je ne tretiraju kao specijalan slučaj, nego kao susjednu državu koja je na putu ka članstvu u EU;

4. U cilju stvaranja i održavanja dobrosusjedskih odnosa i bilateralne saradnje sa državom Bosnom i Hercegovinom građani pozivaju zvaničnike R. Hrvatske da prilikom posjeta Bosni i Hercegovini ne zaobilaze diplomatski protokol, te da time iskažu poštovanje prema njenim institucijama;

5. Da R. Hrvatska vrati imovinu koja je u vlasništvu Bosne i Hercegovine, kao i da ugovore o korištenju resursa BiH (npr. voda iz Buškog jezera), potpisuje s državom BiH – stajalo je u njihovom saopštenju.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.