Udruženja žrtava direktno poručila Sattleru: “Spriječite i onemogućite nastavak aktivnosti na provođenju zaključaka NSRS”

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler odgovorio je na pismo koje su mu uputila Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Iz Udruženja su se zahvalili Sattleru na odgovoru u kojem je pojasnio stav EK o stanju u BiH.

– Takođe smo razumjeli da naša zabrinutost za stanje u BiH podsjeća na predratni period i izaziva jezivost, ona za nas jeste zaista jeziva. Ako neko želi da reafirmira vojsku za koju je mđunarodni sud pravde (MSP) utvrdio da je odgovorna za počinjeni genocid, onda naravno da je za nas to jeziva i pomisao.

Za nas je to isto kao kad bi neko u Saveznoj Republici Njemačkoj pokušao da oživi SS jedinice, navode iz Udruženja i dodaju:

– Vama je poznato da je VRS odgovorna za najbrutalnije zločine na prostoru Evrope od II svjetskog rata i da su dva suda UN dala svoje stavove o VRS kao zločinačkoj organizaciji i organizaciji koja je bila sastavni dio udruženog zločinačkog poduhvata.

Dodaju da, danas, nažalost, nakon više od 25 godina na sceni je isti scenario sa velikim brojem istih učesnika.

– Zbog sporosti i aljkavosti BH pravosuđa, kao i susjednih država u kojima se, prema zvaničnim podacima, krije preko 300 osoba osumnjičenih za ratne zločine, mi žrtve danas čekamo ponovno okupljanje zločinaca pod krinkom VRS, navode iz Udruženja i dodaju:

– I sama pomisao, da ukoliko dozvolite realizaciju zaključaka RS-a, da će zločinci koji se kriju od pravde nesmetano ući u RS i biti nosioci formiranja VRS u nama stvara strah i jezu da će se dešavanja iz 90-ih ponoviti.

Iz navedenih razloga od Sattlera traže, kao garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma, da spriječi i onemogući nastavak aktivnosti na provođenju zaključaka Narodne Skupštine RS.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.