Uputili zahtjev Vladi: Žrtve genocida traže da se Nevenki Tromp oduzme titula počasne građanke Kantona Sarajevo

Pet udruženja “Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe”, “Majke Srebrenice”, “Žena Podrinja”, “Žene Srebrenice” i “Žrtava i svjedoka genocida” uputilo je zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo zahtjev za poništavanje priznanja-počasni građanin KS za 2022. godinu, koje je dodijeljeno Nevenki Tromp.

– Dodjela navedenog priznanja je izazvala negativne reakcije u Bosni i Hercegovini i u međunarodnoj zajednici i shodno tim reakcijama smo saznali da je navedena osoba učestvovala u kreiranju sramnog izvještaja o Srebrenici i da ne posjeduje stručni i moralni kredibilitet. Isto tako želimo iskazati svoj stav u povodu dodijeljenog priznanja, Nevenka Tromp prema mišljenju nas žrtava ne zaslužuje dodijeljeno priznanje – smatraju iz udruženja.

Navode da je Tromp jedna od autora sramnog izvještaja instituta za ratnu dokumentaciju Nizozemske (NIOD). Izvještaj NIOD-a je javno objavljen 2002. godine i u njemu je navedeno da ne postoji niti jedan dokaz koji upućuje na to je Srbija na bilo koji način sudjelovala u dešavanjima u i oko Srebrenice jula 1995. godine.

Tromp se nikada nije ogradila od izvještaja u kojem je učestvovala.

Naprotiv, majke Srebrenice su više od 20 godina vodile mukotrpnu borbu s vladom Nizozemske u dokazivanju njihove odgovornosti za počinjeni genocid u Srebrenici.

U svih tih više od 20 godina borbe, Nevenka Tromp nije nikada našla za potrebu da, ističu iz udruženja, javno podrži majke Srebrenice kao što su to činili i čine brojni intelektulaci iz Nizozemske, ali i širom svijeta.

– Smatramo da je dodjela javnog priznanja počasni građanin Kantona Sarajevo prije uvreda za žrtve nego dostignuće u pravdi za žrtve, zato vas molimo da razmotrite naš zahtjev i donesete pravednu odluku. Spremni smo da se na zakazanoj sjednici Skupštine KS pojavimo i detaljno i argumentirano obrazložimo sve naše navode zbog čega tražimo da se odluka o dodjeli priznanja poništi – poručili su iz udruženja.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.