Ugledni prof. Bajtal izravno: “Opšta je propast u zemlji zahvaljujući poltičarima, minuta njihovog nerada košta 680 KM

Visoki predstavnik i sve njegove ovlasti potpisani su u istom momentu kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum.

Ovo za portal “Avaza” je rekao prof. dr. Esad Bajtal nakon što je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) donio odluku o finansiranju općih izbora u BiH.

– Sada imate politiku koja je potpisala Dejtonski mirovni sporazum a stalno se nešto opire visokom predstavniku, ne priznaje njega ni OHR.

Proglašava ih ovakvim ili onakvim. To je licemjerje o kojem je suvišno raspravljati i pričati. Odnosno, to je politički banditizam.

Šta odgovara “političkim banditima”

Ne treba birati riječi o onima koji nas prave budalama već 30 godina. Visoki predstavnik na osnovu potpisa onih koji ga danas poriču naprosto radi svoj posao. Takva odluka ili ne bi trebala da se donosi jer bi se donosila i redovnim političkim postupcima, ili kada je već donešena kao kod nas danas oko nje ne bi bilo ni rasprave ni pitanja – istakao je Bajtal.

Dodao je da su nadležni morali dogovoriti finansiranje izbora.

– Opšta je propast u zemlji zahvaljujući njima i njihovom neradu. Minuta njihovog nerada, to smo čuli danas, košta 680 KM. To je više od prosječne plaće. Moramo promijeniti termin nametnuta odluka. Visoki predstavnik je donio odluku i uradio nešto na šta ima pravo i na šta ga obavezuje i njegova plaća i rad u ovoj zemlji.

Kada kažemo nametnuta to odgovara političkim banditima koji ga ne priznaju. On je najviši i najpozvaniji tumač, jedini pozvani tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma. Što nisu sami donijeli odluku, pa ne bi bilo donošenja ove odluke. To je odluka protiv samovolje političkog razbojništa koje njeguje Milorad Dodik i njegovi sateliti – rekao je Bajtal.

Istinski birač

Naglasio je da demokratija kaže da je potpis zakon, odnosno dogovor pa potpis, a nakon toga slijedi izvršenje potpisanog.

– Istinski birač bira između ono što mu se nudi, a ne glasa za onoga ko mu se nudi – zaključio je Bajtal.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.