Ugledni profesor Esad Bajtal o potezu Dodika: “Skupio novinare i po običaju se koprca u vlastitim kučinama…”

Profesor i analitičar Esad Bajtal osvrnuo se na dešavanja u Ukrajini i refleksije na Zapadni Balkan, odnosno Bosnu i Hercegovinu, te poziciju političkih aktera, prije svih lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

– Ovdašnjem političkom siledžiji, i njegovom siledžijstvu, tlo izmiče ispod nogu. Nezaustavljivo klizi. Dodik je danas u krajnje nezavidnoj situaciji. Ovo je njegova gubitnička 1943. Ni Čoviću nije baš veselo – napisao je Bajtal na Facebooku.

Dodaje da se krvavom ruskom agresijom na državu, djecu i žene Ukrajine svijet preko noći promijenio.

– Orban i Mađarska okrenuli ćurak. Milanović, svojom voljom ili ne, potpuno obrnuo svoju priču o BiH. Srbija nevoljno osudila agresiju na Ukrajinu. Vučić doslovno cvili, kuka, pravda se. Shvatio, konačno, koliko je sati. Cijeli demokratski svijet na jednoj – siledžijska, putinovska Rusija na drugoj strani – navodi Bajtal.

Dodaje da je “Dodik potpuno zbunjen i vidno sluđen”.

– U bezizlazu, krajnje nervozan, prgav, napušta sjednicu Predsjedništva. Skupio novinare i po običaju širi očigledne neistine. Izmišlja. Koprca se u vlastitim kučinama. Telefonira Lavrovu, tražeći sebi spasa. A ovaj ga gura u avanturu mogućih incidenata i snova o neredima kojim bi se, eventualno, održao u sedlu – piše dalje.

Bajtal smatra kako je jasno da bi Dodiku odgovarali samo haos i rat.

– Njemu, Lavrovu i Putinu. I nikom više. Ni Rusima, ni Srbima. Normalan svijet i normalni ljudi žele mir. Samo to. I ništa više – zaključuje Bajtal.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.