Ugledni sarajevski profesor Senadin Lavić: “U današnjoj Bosni se agresivno i bezobzirno nameće tribalističko društvo koje negira građanina, pojedinca, slobodnog čovjeka”

Posljednje Vijesti

Cilj eksponencijalne krize u Bosni i Hercegovini je vraćanje na pred-dejtonske i pred-hercegbosanske pozicije, poručeno je na godišnjoj press konferenciji Asocijacije nezavisnih intelektualaca ”Krug 99”.

Na konferenciji su izloženi ključni akcenti tematskih sadržaja u prethodnoj godini, razvoja političke krize i fokusa djelovanja “Kruga 99” u 2022. godini.

Prof. dr. Senadin Lavić ukazao je na neke pojave koje su bitne za Bosnu i Hercegovinu.

“Nedostatak profilirane ideje bh. državljanske politike. Gotovo tridesetogodišnji kontinuitet etničko-religijske politike mora ozbiljno zabrinuti sve sljedbenike politike bosanskog etatizma i građane kojima je Bosna u srcu.

U današnjoj Bosni se agresivno i bezobzirno nameće tribalističko društvo koje negira građanina, pojedinca, slobodnog čovjeka.

Pritom, bošnjačka etnopolitika još uvijek demonstrira pogubnu ograničenost auto-orijentalizirajuće ideologije, zatvorenost u geto, faulizam neistomišljenika i nespremnost za odvažne iskorake i vizije bosanske budućnosti”, pojasnio je Lavić.

Mišljenja je da se građanima i dalje nudi etnička homogenizacija i etnoteritorijalizacija.

“Mladi ljudi iz BiH iseljavaju u potrazi za boljim uslovima života. Koordinirana etnopolitika SNSD-a i HDZ-a, navodno legitimnih predstavnika naroda, koja je javno obznanjena kao antibosanski SH PAKT, već odavno blokira život u Bosni i koči državu kako bi je predstavili kao nefunkcionalnu.

Depopulacija Bosne otvara strašan problem kvaliteta života u budućnosti”, istakao je Lavić.

Smatra da je etnofaulizam postao kulturni model velikosrpske politike u Bosni.

“Jedan cijeli narod, Bošnjaci, ponovo se svodi na religijsku sadržinu i javno proziva po religijskoj oznaci ‘muslimani’. Pritom, uz muslimane se planski dodaju pridjevi ‘radikalni’, ‘opasni’, ‘netolerantni’, ‘agresivni’.

Nastavlja se također negiranje genocida i otvoreno vrijeđanje žrtava kao dio političkog problema dehumanizacije bošnjačkog naroda”, dodao je Lavić.

Leave your vote